Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Fructele de sezon

04-12-2014

Perioada mai-iunie ne aduce primele fructe specifice sezonului iar consumul acestora este foarte benefic pentru organism prin aportul nutritiv energetic si vitaminic pe care il confera. Dintre acestea in ordinea coacerii enumeram: ciresele capsunile si fragii visinile si zmeura. Dupa cum se stie, toate sunt incadrate in fructe cu pigment rosu intrucat contin antociani care se formeaza doar la lumina solara. Antocianii sunt compusi organici cu structura apropiata de ale bioflavonoidelor cu proprietati puternic vasoprotectoare.

Fructele de sezon


Perioada mai-iunie ne aduce primele fructe specifice sezonului, iar consumul acestora este foarte benefic pentru organism, prin aportul nutritiv, energetic si vitaminic pe care il confera. Dintre acestea, in ordinea coacerii enumeram: ciresele, capsunile si fragii, visinile si zmeura. Dupa cum se stie, toate sunt incadrate in fructe cu pigment rosu intrucat contin antociani care se formeaza doar la lumina solara.

Antocianii sunt compusi organici cu structura apropiata de ale bioflavonoidelor cu proprietati puternic vasoprotectoare. Fructele pigmentate in rosu sunt mai suculente, mai dulci, mai aromate si suficient de bogate in vitamine. Aceste caracteristici satisfac pe deplin nevoile organismului uman dupa o perioada de adaptare si trecere de la sezonul rece la cel cald.

Aroma stimuleaza proprietatea gustativa, cantitatea de suc mai mare a fructului echilibreaza nevoia hidrica a organismului, cantitatea de glucid este mai mare si asigura aport energetic suficient, iar bogtia vitaminica furnizeaza organismului necesarul de constituent pentru o buna functionarea metabolismului uman.

Pigmentul rosu din aceste fructe prezinta si un inconvenient sau chiar un dezavantaj si anume posibilitatea de a produce alergie. Unele reactii alergice pot aparea mai frecvent cand consumati, in acelasi timp, mai multe tipuri de fructe cu pigment rosu. De aceea, va recomand sa fiti atenti la utilizarea acestora mai ales la copii, femei gravide si mame care alapteaza. Daca se cunoaste o patologie de acest gen, atunci consumul este contraindicat. In cazul in care apar manifestari dermatologice dupa consumul acestor fructe (atentie la capsuni) va indemn sa va adresati medicului de familie sau de specialitate.

In continuare, voi descrie pe scurt principalii constituenti si recomandarile terapeutice ale fructelor de mai-iunie. Consumul fructelor in stare proaspata si in perioada sezoniera a acestora aduce maximum de beneficii organismului.

Fructele nu contin o singura vitamina, ci un complex de vitamine care interactioneaza multiplu, protejeaza si potenteaza actiunea acestora, astfel incat, in doze foarte mici, vitaminele naturale au efecte maxime asupra organismului uman. Prin consumarea de fructe proaspete si suculente se reduce nivelul caloric al ratiei alimentare fara a diminua volumul mesei si, din acest motiv, fructele se folosesc in diferite diete si regimuri de slabire.

Relatia fruct-aliment-medicament este pe deplin justificata prin folosirea fructelor in stare proaspata ca aliment, prin folosirea extractelor acestora in diverse tratamente.

Datorita faptului ca fructele au atat valente nutritive, cat si terapeutice ele nu pot fi inlocuite cu alte alimente in ceea ce priveste complexul vitaminic, continutul in substante minerale si acizi organici. Adaugarea fructelor ca atare in dieta zilnica (unii specialisti sustin consumul a 5 portii pe zi) asigura echilibrarea alimentatiei omului sub raport caloric, vitaminic, mineral, celulozic si hidric.

Ciresele si visinile

Constituenti: concentratia in apa ajunge pana la 90%; contin dintre zaharuri, in special levuloza, ceea ce face posibila folosirea fructelor si de catre diabetici. Sunt bogate in saruri minerale si oligoelemente si au valoare energetica de 57 kcal la 100 grame.

Recomandari terapeutice: usor acide, se folosec in colite de fermentatie; actiunea diuretica este folosita in tratament hipotensiv, in depurificarea organismului si adjuvant in boli reno-litiazice. Aportul caloric redus este recomandat in obezitate avand si un efect laxativ.

Fragul si capsunul

Constituenti: concentratia in apa cca 89%; dintre zaharuri este prezenta levuloza; contin nivel ridicat de saruri de potasiu si de fosfor si nivel mediu pentru ceilalti constituenti.

Dr. VALENTIN PANTEA




Comentarii

Lasa-ne comentariul tau