Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Fumatul creste riscul de a face cel putin 14 tipuri de cancer

21-11-2016

1,1 miliarde. Aceasta este cifra aproximativa a fumatorilor din intreaga lume in prezent. Cei mai multi dintre acestia se gasesc in tarile aflate in curs de dezvoltare - circa 800 de milioane. Potrivit statisticilor, majoritatea fumatorilor sunt barbati, insa se constata o crestere ingrijoratoare in randul femeilor.

Fumatul creste riscul de a face cel putin 14 tipuri de cancer


Conform celui mai recent studiu Eurobarometru, 27% dintre romani fumeaza regulat (33% dintre barbati si 22% dintre femei), procent aflat peste media europeana de 26%. Cea mai mare parte a celor ce incep sa fumeze se incadreaza in grupele de varsta 15-18 ani (47%), o situatie pe care medicii, dar si autoritatile oficiale europene o considera ingrijoratoare.

 Reduce speranta de viata cu 2,5-10 ani

Fumatul afecteaza intreg organismul si scurteaza viata. Din cauza acestui viciu au de suferit plamanii, pancreasul, caile urinare, pielea si dintii, oasele, inima, creierul, gura si faringele, uterul si ovarele, testiculele, sistemul circulator, sistemul reproducator, laringele si traheea, conform Centrului National pentru Renuntare la fumat.

Se estimeaza ca fumatorii traiesc cu 2,5 - 10 ani mai putin decat nefumatorii, iar fumatul este cauza a 90% din decesele prin cancer pulmonar, a 75% din decesele datorate bronsitei si emfizemului si a aproximativ 25% din decesele prin boli cardio-vasculare.

Asadar, fumatul reprezinta un risc major pentru starea de sanatate. Studiile arata ca acest obicei ucide sase persoane in fiecare minut, iar un fumator din patru moare de o maladie legata de tutun.

Pana in anul 2020, numarul deceselor anuale din cauza fumatului va fi de 10 milioane de persoane. In plus, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, tutunul va ucide un miliard de oameni in acest secol.

 Unul din zece fumatori va face cancer

In ceea ce priveste modul in care acest viciu afecteaza sistemul cardiovascular, acesta este unul dintre cei mai importanti factori de declansare a infarctului miocardic.

Legat de cancer, potrivit Cancer Research din Marea Britanie, fumatul creste riscul de a face cel putin 14 tipuri de cancer.

Conform studiilor, aproape unul din zece fosti fumatori se va imbolnavi de cancer la plamani. In comparatie, doar unul din 75 de nefumatori se va imbolnavi de cancer la plamani. De asemenea, este crescut si riscul de a face cancer bucal, faringian sau laringian, mai exact de sase ori mai mare in comparatie cu nefumatorii.

Un alt efect negativ important al fumatului este aparitia impotentei. Aceasta este cu aproape 85 la suta mai des intalnita la fumatori decat la nefumatori. Acest lucru se petrece deoarece duce la ingustarea arterelor sanguine.

In cazul femeilor, fumatoarele sunt cu 25% mai putin fertile din cauza din cauza faptului ca acest obicei scadei concentratia hormonilor si a substantelor cu rol in reproducere, dar afecteaza direct si zigotul, adica celula primara din care se va dezvolta fatul.

De asemenea, s-a observat ca fumatorii au risc mai mare de a-si pierde prematur dantura. Acestia au de trei ori mai multe carii decat persoanele care nu fumeaza.

Chiar daca riscul de a muri prematur creste direct proportional cu frecventa cu care o persoana fumeaza, si fumatorii ocazionali, dar si cei pasivi, au un risc crescut in comparatie cu nefumatorii.


Comentarii

Lasa-ne comentariul tau