Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Fumatul, factor major de risc cardiovascular

21-11-2016

Fumatul, hipertensiunea arteriala, obezitatea, sedentarismul si diabetul reprezinta factori de risc major pentru bolile cardiovasculare, care pot fi insa influentati si controlati prin modificarea stilului de viata si, atunci cand este recomandat, prin administrarea regulata a unui tratament medicamentos corespunzator prescris de medicul specialist.

Fumatul, factor major de risc cardiovascular


Trebuie sa subliniem ca fumatul este un factor de risc cardiovascular independent, dar efectul sau nociv este semnificativ amplificat atunci cand sunt prezenti mai multi factori de risc concomitent.

Fumatul determina cresterea tensiunii arteriale, scade capacitatea de efort si creste vascozitatea sangelui, dar si riscul de aparitie a cheagurilor de sange in circulatia sistemica.

Mai mult, la nivelul vaselor sanguine accelereaza semnificativ procesul de ateroscleroza, producand un dezechilibru intre HDL- colesterol (colesterolul „bun”) si LDL-colesterol (colesterolul „rau”); acesta din urma se depune in peretele arterial, ingustand semnificativ lumenul vascular, ceea ce duce la aparitia bolii coronariene ischemice, infarct miocardic, angina pectorala, a bolii cerebrovasculare – accidentul vascular cerebral ischemic – si a bolii arteriale periferice.

In plus, la pacientii care au deja in antecedente o interventie chi-rurgicala de by-pass aorto-coronarian, continuarea fumatului creste semnificativ riscul de reaparitie a bolii coronariene ischemice.

La femeile fumatoare care utilizeaza contraceptive orale, incidenta bolii coronariene ischemice si a accidentului vascular cerebral este semnificativ mai crescuta comparativ cu femeile care utilizeaza contraceptive orale, dar nu fumeaza. De asemnea, fumatorii au un risc semnificativ mai mare de a dezvolta anevrism aortic. Este important de stiut ca acest risc crescut de aparitie a unei boli cardiovasculare se mentine chiar si la cei care fumeaza putine tigari pe zi, la cei care fumeaza tigari „light”, trabuc, pipa sau la fumatorii pasivi.

De aceea, renuntarea la fumat are efecte benefice pe termen lung atat asupra propriului organism, cat si pentru sanatatea celor din jur.

IOANA POP

medic primar cardiolog, Spitalul de Cardiologie Clinicco, Brasov Comentarii

Lasa-ne comentariul tau