Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Gandirea pozitiva - cand si cum ne ajuta

05-12-2014

Gandirea pozitiva, alaturi de gandirea negativa, sunt stari psihologice ale oricarei persoane, care o determina pe aceasta sa priveasca lucrurile in "alb sau negru". Sa gandim pozitiv, sa fim optimisti, sa privim partea buna a lucrurilor sau sa vedem partea plina a paharului sunt elemente-cheie in vederea insusirii unui mod de gandire pozitiva.

Gandirea pozitiva - cand si cum ne ajuta


Gandirea pozitiva, alaturi de gandirea negativa, sunt stari psihologice ale oricarei persoane, care o determina pe aceasta sa priveasca lucrurile in "alb sau negru". Sa gandim pozitiv, sa fim optimisti, sa privim partea buna a lucrurilor sau sa vedem partea plina a paharului sunt elemente-cheie in vederea insusirii unui mod de gandire pozitiva. Gandirea pozitiva se refera tocmai la abilitatea unei persoane de a-si pastra controlul in situatii mai mult sau mai putin problematice si de a incerca rezolvarea acestora prin aflarea de solutii.

Nu ne place locul de munca si ne gandim doar cat de nefericiti suntem, avem impresia ca cei din jur ne subestimeaza, nu vom depasi dificultatile, ceva rau ni se va intampla, nu suntem buni de nimic, totul merge prost, totul s-a terminat, inutilitate, nu mai e nimic de facut. Fiecare persoana a trait asemenea ganduri, dar cine a incercat, efectiv, sa isi "demonteze" propriile convingeri si sa le analizeze obiectiv, fara sa se lase imediat coplesit de iminenta dezastrului?

Actionam in functie de ceea ce gandim si simtim: gandind negativ vom atrage sentimente neplacute, tristete si durere. Avand o atitudine general pozitiva, vom interpreta evenimentele si realitatea cu mai multa obiectivitate si vom genera comportamente ce ne vor confirma asteptarile. Gandirea pozitiva ne va ajuta sa descoperim ca totul e posibil, ca putem rezolva orice problema si ca putem avea viitorul pe care il dorim si nu viitorul pe care "soarta" ni l-a destinat. In toate aspectele vietii, personale sau sociale, doar noi insine putem controla sau modifica gradul personal de fericire si de satisfactie.

Modul in care reactionam in fata greutatilor reprezinta un semn de personalitate matura, gata structurata, care va avea success si nu va esua. Societatea actuala ne provoaca permanent sa ne autodepasim, ne supune constant unor incercari in a fi din ce in ce mai competitivi si mai eficienti, ne obliga sa gasim rapid solutii.

Astfel, cum starea de bine depinde doar de noi, iar echilibrul psihic nu trebuie lasat la mana hazardului, gandirea pozitiva este la indemana oricui, ca stil de viata care se invata, stil care aduce forta de a nu te lasa coplesit de trecut sau de prezent si realism in a alege cele mai bune decizii pentru tine. Reguli simple pentru o gandire pozitiva Pentru a dobandi modalitatea de gandire pozitiva, la nivel constient, putem urma cativa pasi aflati la indemana oricui:

Cunoaste-te si accepta ceea ce esti, ce stii, ce poti, astfel incat afirmatiile negative ale celorlalti sa nu te afecteze. Cel mai important semn de echilibru psihic si de gandire pozitiva este de a fi impacat cu propria persoana.

Afla bucurie in orice moment petrecut cu cei care te sprijina si iti sunt aproape, inconjoara-te de oameni pozitivi, cu veselie contagioasa, ce "molipseste".

Cerceteaza toate solutiile unei probleme, gaseste planuri realiste spre a rezolva si alege varianta care orienteaza spre ceea ce iti convine.

Nu te lasa influentat de persoanele din jur atunci cand acestia nu inteleg dorinta de schimbare. Pentru noi insine, noi stim cel mai bine ceea ce ni se potriveste.

Cere ajutor de specialitate: modul de gandire poate fi restructurat, iar cand convingerile gresite, credintele irationale si modelele de comportament care conduc la esec sunt deja formate, specialistii in psihologie ne pot invata modalitati realiste si rationale de depasire a acestora. Optimismul si starea de bine pot fi dobandite si, indiferent de modul in care ne-am format pana acum, putem invata sa gandim pozitiv. Georgeta POPOVICI Psiholog
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau