Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Gastrita sau ulcer?

13-06-2017

Gastrita este o afectiune a mucoasei gastrice, reprezentata de procese inflamatorii, degenerative, alergice. Aceste leziuni pot avea o evolutie autolimitanta, ducand la cicatrizare sau, dimpotriva, pot duce la complicatii grave, reprezentate in special de hemoragii sau perforatii.

Gastrita sau ulcer?


Dupa evolutia lor, gastritele sunt clasificate in acute si cronice.

Factorii de risc ai gastritei sunt: fumatul, bauturile alcoolice, adultii cu varsta de peste 60 de ani, persoanele care fac abuz de antiinflamatoare, mesele copioase, refluxul biliar.

Simptomele sunt::

„De multe ori, gastrita este asimptomatica sau apar dureri in capul pieptului, greata, varsaturi, balonare, pirozis (arsuri) si scaderea poftei de mancare. Aceleasi manifestari apar si la ulcer, dar cu o intensitate mai mare a durerii, care apare in timpul mesei sau la 2 ore postprandial,in functie de localizarea acestuia. In plus, la ulcer poate sa apara melena – scaun negru lucios ca pacura, iar durerile sunt periodice”, ne-a explicat Amalia Calinoiu, medic primar medicina interna si specialist gastroenterolog la Spitalul Universitar din Bucuresti.

Principalele investigatii pentru stabilirea diagnosticului sunt: endoscopia, examenul histopatologic, investigarea bacteriologica a mucoasei gastrice, dar si examenul radiologic, care arata pliuri de mucoasa ingrosata.

Tratamentul gastritelor cronice. „Acestea se trateaza cu medicamente prescrise de medicul gastroenterolog, care vizeaza diminuarea sau neutralizarea secretiei acide sau cu antibiotice, atunci cand este diagnosticata o infectie cu Helicobacter pylori. Pentru gastrita cronica este indicat un regim usor, alimentele iritante fiind excluse”, a mai spus specialistul gastroenterolog Amalia Calinoiu.

Medicul a adaugat si ca ulcerul gastroduodenal este o inflamatie a mucoasei stomacului si (sau) duodenului.

„Ulcerul apare atunci cand intre sucurile digestive, care au rol in digestia alimentelor, si factorii care protejeaza peretele stomacului sau al duodenului intervine un dezechilibru. Boala este generata de cele mai multe ori de infectia cu bacteria Helicobacter pylori, care adera la fata interna a stomacului si produce o serie de substante care distrug celulele. Rezultatul actiunii este o inflamatie care poate evolua spre ulceratie”, ne-a mai spus medicul Amalia Calinoiu.

Studiile de specialitate au aratat ca Helicobacter pylori produce peste 80% dintre ulcerele gastrice si peste 95% dintre ulcerele duodenale. De asemenea, datele statistice afirma ca intre 5% si 10% din populatie sufera de ulcer in cursul vietii, iar cel mai des intalnita manifestare clinica a ulcerului este durerea. Dar, intre 10% si 40% dintre ulcere evolueaza asimptomatic, fara durere.

Diagnosticul se stabileste in urma examenului radiologic cu bariu si a endoscopiei digestive superioare. Concret, endoscopia ofera vizualizarea suprafetei interne a stomacului si, respectiv, diagnosticul precis al ulcerului, cu determinarea formei bolii si a gradului de avansare a acesteia. In plus, endoscopia poate fi utilizata pentru confirmarea prezentei infectiei cu Helicobacter pylori.

Tratamentul are la baza aceleasi principii ca la gastrita: scaderea aciditatii cu ajutorul inhibitorilor pompei de protoni si al antiacidelor. Tratamentul ulcerului este de durata si este obligatoriu insotit de o dieta stricta. 

Alimente permise bolnavilor

Dieta bolnavilor cu ulcer va cuprinde: carne de vaca, vitel, pasare, peste slab, sunca slaba, crenvusti, legume fierte, piureuri, budinci sau sufleuri, lapte dulce, smantana, unt, cas, urda, oua fierte moi, fainoase, biscuiti, dulciuri sub forma de budinci sau prajituri cu aluat uscat, fructe fara samburi si coji, ceaiuri, sucuri de morcovi, mere, piersici.




Comentarii

Lasa-ne comentariul tau