Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Glaucomul

17-12-2014

Glaucomul reprezinta un grup de afectiuni oculare, diferite din punct de vedere etiologic si patogenic, dar reunite printr-un element comun, cresterea presiunii intraoculare. Hipertensiunea intraoculara are drept consecinta o tulburare circulatorie la nivelul papilei nervului optic ce determina atrofie optica si modificari caracteristice ale campului vizual.

Glaucomul


Glaucomul reprezinta un grup de afectiuni oculare, diferite din punct de vedere etiologic si patogenic, dar reunite printr-un element comun, cresterea presiunii intraoculare. Hipertensiunea intraoculara are drept consecinta o tulburare circulatorie la nivelul papilei nervului optic ce determina atrofie optica si modificari caracteristice ale campului vizual. Spatiul dintre cristalin si cornee este umplut cu un lichid numit umoare apoasa. Acest fluid circula pornind din spatele irisului prin pupila, catre spatiul dintre iris si cornee.

Drenajul umorii apoase se face prin unghiul de drenaj (locul unde se intalnesc irisul si corneea). De aici lichidul este drenat in afara ochiului prin canalul Schlemm. Cand unghiul de drenaj nu functioneaza adecvat, fluidul nu poate fi drenat, ceea ce determina cresterea presiunii in interiorul ochiului. Presiunea este transmisa si umorii vitroase (celalalt lichid din interiorul ochiului), care apasa pe retina.

Presiunea crescuta afecteaza fibrele nervului optic. Cand acest nerv este afectat apar pete oarbe (scotoame) in campul vizual, de obicei incepand cu partile laterale (vederea periferica).

Factori de risc: varsta peste 40 ani rude de gradul unu diagnosticate cu glaucom presiune intraoculara crescuta hipertensiune arteriala diabet zaharat, dislipidemie miopie severa, hipermetropie mare tratament cronic cu steroizi

Tipuri de glaucom: Exista mai multe tipuri de glaucom ce difera intre ele prin mecanismul de producere, manifestarile clinice si metoda de tratament. Cele mai multe glaucomuri sunt primitive, adica nu se cunoaste cauza. Ambele forme de glaucomuri primitive (cu unghi inchis si cu unghi deschis) apar la adulti. glaucom primitiv cu unghi deschis-tipul cel mai frecvent glaucom primitiv cu unghi inchis glaucom congenital-cu cat apare mai devreme, cu atat este mai grav glaucom secundar Simptome:

Glaucomul este o boala care nu doare, dar orbeste (inainte sa realizati ca este ceva in neregula). In primele stadii ale bolii, vederea ramane aparent normala, desi procesul de distrugerea a fibrelor nervoase este prezent. In timp, leziunile progreseaza determinand astfel afectarea severa si ireversibila a campului vizual (vederea dispare). Gravitatea bolii este data de faptul ca pacientul realizeaza tarziu pierderile de camp vizual, de obicei in stadii avansate ale bolii.

Investigatii: masurarea presiunii intraoculare (PIO) PIO are valori medii considerate normale cuprinse intre 10-12 mmHg. evaluarea campului vizual-PERIMETRIE[/*] Campul vizual reprezinta totalitatea imaginilor periferice percepute la un moment dat in timp ce persoana priveste intr-un punct fix. examinarea FUNDULUI DE OCHI (evaluarea papilei nervului optic)-poate evidentia si urmari in timp modificarile ce apar la nivelul nervului optic Diagnosticul precoce este foarte important, deoarece boala este progresiva, iar leziunile odata aparute, nu mai dispar.

Tratament: medicamentos: picaturi ce scad presiunea intraoculara terapie laser tratament chirurgical Terapia laser si interventia chirurgicala sunt indicate doar in momentul in care tratamentul medicamentos nu a dat rezultate. !!! Orice pacient cu varsta peste 40 ani ar trebui sa faca anual un control oftalmologic.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau