Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Gonartroza – artroza genunchiului

13-06-2017

Gonartroza sau artroza genunchiului este o afectiune cronica, degenerativa, care netratata duce la invaliditate. Boala afecteaza peste 60% din persoanele cu varsta peste 50 de ani si are o evolutie progresiva, in urma careia cartilajul se degradeaza treptat.

 Gonartroza – artroza genunchiului


Este insotita de durere, iar miscarile sunt limitate. Concret, boala consta in distrugerea progresiva a cartilajului articular prezent pe  extremitatile osoase articulare de la nivelul femurului, tibiei si rotulei sau patelei.

Principalii factorii de risc care predispun la aparitia gonartrozei sunt: varsta peste 50 de ani, obezitatea, sexul feminin, traumatismele repetate la nivelul articulatiei genunchiului si care nu au fost vindecate, pozitii vicioase ale acestuia, picior plat, practicarea unor sporturi de performanta, dar si anumite boli deja existente, precum hipertensiunea arteriala sau diabetul zaharat.

Simptomele gonartrozei

Primul simptom si cel mai evident este durerea de genunchi, prezenta atat la efortul fizic, cat si la mers, atunci cand se sta pentru mult timp in picioare.

Trosnetul genunchiului, care apare in clipa in care acesta este solicitat sau atunci cand piciorul este indoit. 

Schiopatatul, care se iveste din cauza durerii, dar si a rigiditatii piciorului.

Diagnosticul va fi stabilit de medicul ortoped, in urma unui examen clinic complet, dar si cu ajutorul radiografiilor efectuate la genunchi, care ofera detalii importante precum existenta sau absenta unor malformatii congenitale sau care pot confirma anumite modificari la nivelul articulatiei. Daca afectiunea este intr-un stadiu mai avansat, este posibil ca medicul specialist ortoped sa recomande pacientului si efectuarea unui examen RMN sau computer tomograf. Acestea pot oferi o imagine clara medicului care va putea stabili tratamentul gonartrozei: chirurgical sau nechirurgical.

In ce consta tratamentul?

Tratamentul aplicat in primele faze de dezvoltare a bolii mareste sansele ca articulatia sa-si pastreze integritatea si functionalitatea pentru ani de zile.

Tratamentul nechirurgical

Kinetoterapia. O serie de exercitii efectuate pentru tonifierea musculaturii vor fi foarte bune pentru stabilitatea genunchiului. Mai mult, kinetoterapia are rolul de a educa pacientul cu privire la regimul de viata si efortul fizic zilnic.

Scaderea in greutate. Pacientii care au probleme cu obezitatea sau cei care sunt supraponderali trebuie sa slabeasca. Explicatia consta in faptul ca genunchiul resimte greutatea corpului, in acest fel crescand sansele de instalare a gonartrozei.

In acelasi timp, daca persoana in cauza va slabi, simptomele se vor diminua, iar progresia bolii se va face mai lent.

Tratamentul medicamentos este alcatuit din antialgice si/sau antiinflamatoare cu rolul de a diminua durerea.

Sunt cazuri in care medicul poate recomanda, ca ajutor, purtarea unor orteze speciale la mers. Acestea ofera o stabilitate crescuta mersului.

Tratamentul chirurgical

Intr-un stadiu avansat al bolii si cand nu raspunde la tratamentul medicamentos, este posibil ca medicul sa recomande operatia. Sunt mai multe tipuri de interventii chirurgicale, cea mai sigura fiind artroplastia totala de genunchi. Cu ajutorul acesteia se va elimina durerea, iar pacientul isi va relua cu usurinta activitatile cotidiene.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau