Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Gravidele in al treilea trimestru de sarcina, mai afectate de ”amnezie”

13-03-2018

Existenta "amneziei sarcinii" sau pierderea temporara a memoriei in legatura cu detalii marunte din viata de zi cu zi a fost confirmata de oamenii de stiinta care au subliniat, in urma studiilor, ca aceasta afecteaza in special femeile aflate in cel de-al treilea trimestru de graviditate.

Gravidele in al treilea trimestru de sarcina, mai afectate de ”amnezie”


O cercetare efectuata recent de experti in neurologie de la Universitatea Deakin din Australia, realizata pe 1.230 de femei, dintre care 709 insarcinate, si axata asupra functiilor cognitive, a memoriei si randamentului organizatoric constand in realizarea mai multor sarcini in mod simultan a relevat ca memoria gravidelor este mai putin ”ascutita”.

In urma studiului s-a constatat ca functiile cognitive, memoria si randamentul organizatoric al femeilor insarcinate sunt semnificativ mai mici decat cele ale femeilor care nu sunt gravide, mai ales in al treilea trimestru de sarcina, se subliniaza in cercetarea publicata in jurnalul The Medical Journal of Australia.

Specialistii au descoperit ca aceste diferente in ceea ce priveste memoria se dezvolta inca din primul trimestru al sarcinii si ca se inregistreaza un regres semnificativ inca din primele luni, cu o agravare a functiilor cognitive in ultimul trimestru de sarcina.

Amnezia sarcinii poate afecta toate categoriile de femei gravide, indiferent de varsta, rasa si categoria sociala din care fac parte.

S-a observat stiintific faptul ca in trimestrul al treilea de sarcina viitoarele mamici deja au dificultati serioase in a-si aminti diverse detalii, ceea ce inseamna ca situatia se agraveaza pe masura ce sarcina avanseaza.

Potrivit uneia dintre explicatii, viitoarea mama este stresanta legat de ceea ce o asteapta. Oricine poate uita cand are o grija, sau trece printr-o perioada mai dificila, iar cand viitoarea mama este preocupata de travaliu si de schimbarea atat de mare din viata sa, precum nasterea unui copil, se poate instala aceasta amnezie temporara.

De asemenea, schimbarile hormonale din corpul sau pot avea un rol semnificativ asupra capacitatilor cognitive.

In acest sens, persoanelor afectate medicii le recomanda o serie de tehnici menite sa diminueze predispozitia catre episoadele amnezice din perioada sarcinii. Iata care sunt acestea:

- somnul de calitate este esential pentru randamentul activitatii cerebrale, de aceea este ideal ca viitoarele mame sa doarma intre noua si unsprezece ore pe noapte;

- o dieta echilibrata, care sa furnizeze vitaminele si mineralele necesare in cele noua luni de sarcina, este un alt remediu preventiv;

- activitatea fizica favorizeaza accelerarea fluxului sanguin, pentru o mai buna irigare a creierului;

- nu in ultimul rand, socializarea, activitatea sexuala si relaxarea sunt factori imporntati pentru mentinerea memoriei in stare cat mai buna.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau