Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Gripa aviara - cat de grav poate fi?

04-12-2014

Gripa aviara este o boala infectioasa a pasarilor provocata de virusul gripal de tip A virus pentru care au fost identificate cel putin 144 de tulpini. Cele mai multe dintre aceste tulpini ale virusului produc forme usoare ale bolii cu simptome minime (caderea penelor usor deficit in productia de oua) sau chiar inexistente pasarile fiind purtatoare de virusi in intestine insa subtipurile H5 si H7 produc forme grave ale bolii denumite si High Pathogenicity Avian Influenza (HPAI), cu mortalitate extrem de crescuta.

Gripa aviara - cat de grav poate fi?


Ne-am propus in cele ce urmeaza sa va oferim cateva informatii utile despre subiectul care a atras atentia intregii lumi: gripa aviara. Dar totusi de ce este atat de intens abordat acest subiect > Raspunsul este cat se poate de simplu : existenta riscului ca gripa aviara sa produca o pandemie globala ale carei consecinte ar putea fi devastatoare daca organizatiile mondiale ale sanatatii, guvernele din intreaga lume si nu in ultimul rand noi toti, nu facem tot ceea ce este necesar pentru a preveni sau a reduce urmarile acestui mare pericol care ameninta societatea umana.

Gripa aviara este o boala infectioasa a pasarilor provocata de virusul gripal de tip A, virus pentru care au fost identificate cel putin 144 de tulpini. Cele mai multe dintre aceste tulpini ale virusului produc forme usoare ale bolii cu simptome minime (caderea penelor, usor deficit in productia de oua) sau chiar inexistente pasarile fiind purtatoare de virusi in intestine, insa subtipurile H5 si H7, produc forme grave ale bolii denumite si "High Pathogenicity Avian Influenza" (HPAI), cu mortalitate extrem de crescuta.

Boala a fost identificata prima data in Italia in urma cu mai bine de 100 ani, totusi s-a transmis de la pasari la om pentru prima data in anul 1997 in Hong Kong, cand a ucis 6 din cei 18 bolnavi infectati.

Diferite specii de mamifere, printre care si oamenii, sunt susceptibile de a contacta boala, insa transmiterea gripei aviare de la pasari la oameni se face foarte greu astfel ca din 1997 si pana acum, desi s-au inregistrat sute de milioane de decese in randul pasarilor datorita acestei boli , in randul oamenilor au fost diagnosticate aproximativ 150 de cazuri dintre care jumatate au decedat.

Rata ridicata a mortalitatii in cazul aparitiei gripei aviare la om este explicata prin lipsa unui sistem imunitar uman specializat impotriva acestui virus. Omul nu are o istorie de contact cu virusul si astfel gradul de expunere si de deces este foarte ridicat.

Exista doua posibilitati ca gripa aviara sa se transforme in gripa umana:

Infectia concomitenta a unei persoane cu gripa umana si gripa aviara ; astfel cele doua virusuri ar suferi modificari genetice (preluari genetice) si ar putea rezulta o varianta umana a gripei aviare.

Evolutia genetica a gripei aviare intr-o forma de gripa umana.

Totusi nu s-au evidentiat pana in acest moment dovezi ale transmiterii gripei aviare de la om la om. Este cert ca H5N1 se modifica cu o rapiditate extraordinara, insa nu se poate prevede cu exactitate cand va izbucni o pandemie sau daca asta se va intampla vreodata. Important este ca noi sa fim pregatiti sa reducem la minim efectele unei eventuale pandemii.

Cele mai multe cazuri de infectie cu gripa aviara la oameni au rezultat in urma contactului direct cu pasari infectate (vii sau moarte ) sau in urma contactului cu suprafete contaminate cu secretii sau excretii ale pasarilor infectate. Rolul pasarilor migratoare in transmiterea bolii nu este pe deplin inteles. Se pare ca pasarile migratoare transmit pasarilor de curte formele usoare ale bolii si in urma mutatiilor virusurilor gripale apar la acestea forme grave de boala. Carnea si ouale pot fi consumate in siguranta daca sunt preparate adecvat deoarece la temperatura de 70 C virusul este distrus.Asadar recomandarea este ca ouale si carnea sa fie bine fierte sau prajite si sa se evite fripturile in sange sau ouale moi.

Dealtfel pentru ca riscurile sa fie diminuate la maxim s-a dispus interzicerea exporturilor de produse obtinute de la pasari din toate tarile in care au existat focare de boala. Si totusi ce putem face > Putem respecta cateva reguli simple precum spalatul frecvent pe maini, evitarea contactului cu pasari vii sau moarte din crescatorii, curti, piete sau in orice alt loc se pot intalni acestea, evitarea contactului cu suprafetele contaminate cu secretii sau excretii animale, pentru a reduce aproape in totalitate riscul producerii unei infectii cu virusul gripei aviare.

Pentru cei care calatoresc in oricare din tarile afectate nu exista nici o restrictie datorita riscului scazut de a contacta boala. Nu a fost relatat nici un caz de gripa aviara la cei care calatoresc in tarile cu focare de gripa aviara , totusi acestia trebuie sa respecte cateva reguli inaintea si pe timpul calatoriei :sa se informeze asupra riscurilor pe care le implica calatoria in zonele in care ajung, sa se asigure ca au vaccinarile la zi, sa consulte medicul de familie inaintea calatoriei, sa evite contactul cu pasarile sau cu suprafetele contaminate cu fecale sau secretii de pasari pe timpul calatoriei.

Daca se imbolnavesc si apar simptome cum ar fi tusea, febra , dificultate in respiratie sa apeleze cel mai apropiat serviciu medical local. Simptomele gripei aviare se suprapun in mare masura peste cele ale gripei umane obisnuite. Alaturi de febra peste 39 C ( in cazul gripei umane febra nu depaseste 39 gradeC), mai pot aparea dureri de gat, tuse uscata, slabiciune si durere musculara , conjuctivite, iar in evolutia bolii apar frecvent pneumonii virale cu insuficienta respiratorie acuta.

Tratamentul actual aprobat de OMS consta in oseltamivir cunoscut sub denumirea de Tamiflu ( disponibil sub forma de capsule si suspensie orala) si zanamivir denumit Relenza (disponibil sub forma inhalatorie). Daca terapia este instituita in primele doua zile de la aparitia simptomelor, se reduce severitatea si durata bolii. Modul mult mai usor de administrare, face ca preparatul Tamiflu sa fie mai frecvent utilizat, insa trebuie avut in vedere ca folosirea nejudicioasa a acestuia induce riscul cresterii rezistentei virusului H5N1 la medicament.

In momentul de fata nu exista un vaccin care sa ofere protectie impotriva bolii, insa in SUA se afla in curs de experimentare o asemenea metoda profilactica , care si-a dovedit eficienta pe animalele de laborator, cercetarile pe trialuri umane aflandu-se inca in desfasurare. Vaccinul antigripal obisnuit nu ofera protectie impotriva gripei aviare, insa previne aparitia modificarilor genetice ale virusului H5N1 posibile in cazul unei coinfectii cu virusul gripal obisnuit, ceea ce ar determina transmiterea interumana a bolii.

Aceasta metoda de preventie este indicata in mod special grupelor de persoane cu risc de a contacta gripa (copiii, varstnicii, personalul medical, imunodeprimatii). Gripa aviara a devenit, datorita riscului izbucnirii unei pandemii globale cu consecinte dezastruoase, problema numarul 1 pe agenda de lucru a OMS. Prevenirea aparitiei unei eventuale pandemii este greu de realizat si asta se datoreaza in special numeroaselor mutatii pe care le sufera virusul H5N1 care poate deveni in scurt timp transmisibil interuman, ceea ce ar face de necontrolat raspandirea bolii.

Este esential ca fiecare dintre noi sa devina constient de pericolul pe care-l reprezinta raspandirea virusului in populatie. De felul in care ne asumam respectarea regulilor simple igienico-sanitare si de alimentatie depind consecintele izbucnirii unei eventuale pandemii.

Dr. Elvis Botu
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau