Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Gripa şi vaccinul antigripal

11-02-2019

Numărul infecţiilor respiratorii a crescut în ultima perioadă în România, iar cazurile de gripă au fost deja confirmate. Pentru a preveni îmbolnăvirile prin gripă, o problemă de sănătate care poate avea urmări grave, vaccinarea este cea mai sigură şi eficientă metodă.

Gripa şi vaccinul antigripal


Gripa este o infecţie respiratorie contagioasă, cauzată de virusul gripal. Este bine de ştiut că există trei tipuri de virusuri gripale: tipul A (cel mai agresiv, implicat în epidemii şi pandemii), tipul B (implicat în infecţii locale) şi tipul C (cel mai puţin agresiv).

Modalitatea de transmitere este pe cale aeriană, prin picăturile de salivă eliminate odată cu aerul.

Formele de boală variază de la cele ușoare până la agravarea rapidă a simptomelor și evoluție fulminantă.

Simptomele comune sunt: febra de peste 38°C, frisoane, dureri musculare, dureri articulare, dureri oculare, tușe iritativă, dureri de cap în zona frunţii, somnolență sau agitație, stare generală de rău.

Gripa este mai severă decât răceala, care este produsă de alte virusuri respiratorii şi nu de virusul gripal.

În cazul persoanelor care au o formă ușoară de gripă, simptomele dispar în circa șapte zile de la debut.

Terapia constă în izolarea persoanei la domiciliu, în camere bine aerisite și ventilate, umidificate, sub tratament recomandat de medicul de familie. Acesta include medicamente antipiretice care reduc febra, vitamina C, antiseptice orale și descongestionante nazale și mucolitice.

Atenție! Tratamentul antibiotic nu se utilizează decât în caz de suprainfecție bacteriană deoarece antibioticele nu au eficacitate în cazul virusurilor precum cel gripal.

Gripa poate evolua spre pneumonie gripală ce evoluează rapid și poate duce la deces prin insuficientă respiratorie acută. De asemenea, pot apărea suprainfecțiile bacteriene ce pot duce la  traheite, bronșite, bronsiolite ori meningoencefalite.

Vaccinarea antigripală conferă o protecție ridicată contra gripei, de 90-95%. În plus, această asigură și imunitate încrucișată cu alte tulpini de virusuri paragripale, numărul de infecții respiratorii ușoare din sezonul rece scăzând semnificativ.

Vaccinul conține tulpini de virusuri gripale inactivate care, odată injectate în organism, stimulează sistemul imunitar să producă anticorpi specifici împotriva tulpinilor virale conținute. Acești anticorpi vor distruge virusul gripal activ, dacă acesta pătrunde în organism, și vor împiedica instalarea infecției gripale. Contrar unui mit existent, în vaccinul antigripal nu sunt introduse virusuri „vii” fapt care face imposibilă îmbolnăvirea de gripă după administrarea injectiei.

Este foarte important de știut faptul că imunitatea după vaccinare este scurtă, de aproximativ 6 luni.

Printre efectele secundare ce pot să apară în urmă vaccinării se numără: durere și roșeață la nivelul injectării, nevralgii, parestezii, oboseală, dureri de cap, transpirații, tremuraturi, dureri musculare sau articulare, febră. În cazuri foarte rare pot apărea reacții alergice grave sau afectări ale sistemului nervos central.

Campania de vaccinare se derulează prin cabinetele medicilor de familie și în spitale. Au gratuitate la vaccinare persoanele cu risc ridicat de îmbolnăvire, adică cele cu vârsta de peste 65 de ani, persoanele cu boli cronice sau cu boli metabolice, copiii și bătrânii instituționalizați, personalul medical și gravidele, conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății.

De asemenea, măsurile de igienă personală cum ar fi spălarea cu apă și săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tușe, respectarea unui regim de viață sănătos — alimentație bazată pe legume și fructe, odihnă și mișcare - sunt esențiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecțiuni respiratorii și în special prin gripă.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau