Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Gripa porcina

17-12-2014

Gripa porcina este o afectiune respiratorie determinata de virusul gripei de tip A, care afecteaza de regula porcii. Virusul se transmite in randul porcilor prin aerosoli, prin contact direct sau indirect si de la purtatori asimptomatici. In mod uzual, oamenii nu contacteaza boala, insa uneori boala este transmisibila si la acestia. In general persoanele care iau acest virus sunt cele ce intra in contact direct cu animalele infectate. Virusurile gripei porcine apartin de obicei subtipului H1N1, dar exista si alte subtipuri circulante la porci (H1N2, H3N1, H3N2).

Gripa porcina


Gripa porcina este o afectiune respiratorie determinata de virusul gripei de tip A, care afecteaza de regula porcii. Virusul se transmite in randul porcilor prin aerosoli, prin contact direct sau indirect si de la purtatori asimptomatici. In mod uzual, oamenii nu contacteaza boala, insa uneori boala este transmisibila si la acestia. In general persoanele care iau acest virus sunt cele ce intra in contact direct cu animalele infectate.

Virusurile gripei porcine apartin de obicei subtipului H1N1, dar exista si alte subtipuri circulante la porci (H1N2, H3N1, H3N2). Potrivit unui studiu publicat de revista Nature Biotechnology, noul virus gripal H1N1 are capacitatea de a infecta celulele aflate la un nivel profund in interiorul plamanilor, contribuind astfel la cresterea severitatii acestei boli. Virusul patrunde in celule si se fixeaza pe receptorii de pe peretii externi ai celulelor.

Ajuns in celula, virusul incepe sa se multiplice. Virusurile sezoniere se fixeaza exclusiv de celulele situate la nivelul nasului, gatului si cailor aeriene superioare, determinand simptome caracteristice gripei (durere de gat, tuse seaca). Noul virus H1N1 se fixeaza pe o gama mai mare de receptori si poate infecta celulele situate la un nivel mai profund in plamani, determinand astfel o infectie pulmonara mai severa.

Cum se transmite boala ?

Gripa porcina se transmite asemanator gripei sezoniere : in urma contactului cu porcii contaminati; de la om la om: prin contactul cu o persoana infectata cu virusul gripei porcine, pe calea aerului (prin tuse sau stranut). Persoanele infectate incep sa transmita virusul cu o zi inainte de aparitia primelor simptome si inca o saptamana dupa ce s-au imbolnavit. Boala nu se transmite prin consumul carnii de porc, corect prelucrate termic.

Simptomele gripei porcine

Simptomele gripei porcine la oameni sunt asemanatoare cu cele ale gripei obisnuite. Principale simptome sunt : febra, frisoane, dureri de gat, tuse, dureri musculare, cefalee, stare accentuata de oboseala. Unele persoane pot prezenta diaree si stare de voma. Aceste simptome pot aparea si in alte afectiuni, motiv pentru care doar medicul specialist poate spune daca o persoana este infectata cu virusul gripei porcine.

Tratament Persoanelor infectate cu virusul H1N1 le sunt administrate medicamente antivirale (inhibitori de neuraminidaza). Aceste medicamente antivirale (zanamivir, oseltamivir) nu se gasesc in farmacii, deoarece in luna mai 2009 Ministerul Sanatatii a achizitionat toate cantitatile disponibile in farmacii pentru a fi utilizate cu maxima eficienta in interesul sanatatii publice.

Vaccinul anti-gripal sezonier nu va protejeaza impotriva gripei porcine. Acesta protejeaza impotriva unor tulpini ale virusului ce declanseaza gripa umana sezoniera. Profilaxie evitati contactului direct cu persoanele ce prezinta simptomele unei afectiuni respiratorii acute; acoperiti nasul si gura in timpul stranutului si al tusei; spalati mainile cu apa si sapun, in special dupa stranut.

Spalatul mainilor ajuta la prevenirea contaminarii cu virusul si evita raspandirea neintentionata a acestuia de catre tine.
evitati locurile aglomerate; daca prezentati simptome asemanatoare gripei, incercati sa limitati contactul cu alte persoane, pentru a nu le transmite boala; adresati-va medicului specialist la aparitia primelor simptome ale bolii.

Later edit 08.01.2009 Vaccinul impotriva gripei porcine Cantagrip nu este disponibil in farmacii. Pentru a va vaccina trebuie sa va prezentati la medicul de familie. 
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau