Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Grupele sanguine

17-12-2014

Cele mai cunoscute grupe sanguine sunt cele ale sistemului OAB si ale sistemului RH.Sistemul OAB cuprinde 4 grupe de sange: grup O sau I, grup A sau II, grup B sau III, grup AB sau IV. Acestea se definesc in functie de prezenta sau absenta unor structuri pe suprafata hematiilor.Cunoasterea grupului sanguin este foarte importanta, deoarece in cazul transfuziilor de sange, grupele sanguine trebuie sa fie compatibile.

Grupele sanguine


Cele mai cunoscute grupe sanguine sunt cele ale sistemului OAB si ale sistemului RH. Sistemul OAB cuprinde 4 grupe de sange: grup O sau I, grup A sau II, grup B sau III, grup AB sau IV. Acestea se definesc in functie de prezenta sau absenta unor structuri pe suprafata hematiilor.

Cunoasterea grupului sanguin este foarte importanta, deoarece in cazul transfuziilor de sange, grupele sanguine trebuie sa fie compatibile.

Din punct de vedere imunologic:

grupa de sange OI poate dona sange oricarui alt grup ("donator universal'), insa poate primi doar de la grupul OI grupa de sange ABVI poate primi sange de la orice grup ("primitor universal"), insa nu poate dona decat celor ABIV

grupa AII poate dona sange grupelor AII si ABIV si poate primi de la grupele AII si OI

grupa de sange BIII poate dona sange grupelor BIII si ABIV si poate primi de la grupele BIII si OI

Sistemul RH cuprinde 2 grupe de sange diferentiate prin prezenta sau absenta unor antigene specifice ce constituie factorul RH (antigenul D). Antigen-ul este o substanta straina organismului, ce poate sa declanseze o reactie imunitara, determinand formarea de anticorpi. Prezenta pe suprafata eritrocitelor a antigenului D determina RH-ul pozitiv, iar absenta acestuia determina RH-ul negativ.

Grupul de sange RH negativ poate dona sange ambelor grupe RH, iar grupul RH pozitiv poate dona sange numai grupului RH pozitiv. Incompatibilitatea RH este foarte importanta in cazul sarcinii. Daca mama are RH negativ, iar fatul RH pozitiv, la prima sarcina in sangele mamei se vor produce anticorpi anti-RH.

In cazul celei de a doua sarcini, daca fatul este RH-pozitiv, anticorpii anti-RH produsi anterior (la prima sarcina) vor determina distrugerea globulelor rosii din sangele fatului, ceea ce va declansa boala hemolitica a nou-nascutului, care poate avea diferite grade de severitate. Este important de stiut ca si un avort reprezinta o prima sarcina si din acest motiv trebuie luat in considerare la a doua sarcina.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau