Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Hemoragia nazala (epistaxis)

16-12-2014

In functie de locul de origine al sangerarii, epistaxis-ul este de doua tipuri: anterior (sangerare brusca cu originea intr-o nara) si posterior. Majoritatea sangerarilor au originea in septul nazal, cartilajul ce separa narile si care este captusit cu vase de sange fragile. Acest tip de hemoragie nu este grav si, de cele mai multe ori, poate fi oprit usor. Uneori cauza este o lovitura peste nas, alteori poate fi rezultatul unei raceli, a unei infectii sinusale, inspirului de aer uscat, alergiilor sau a unei cruste dislocate,sangerare.

Hemoragia nazala (epistaxis)


Epistaxis=hemoragie nazala produsa prin lezarea unui vas sanguin. In functie de locul de origine al sangerarii, epistaxis-ul este de doua tipuri: anterior (sangerare brusca cu originea intr-o nara) si posterior. Majoritatea sangerarilor au originea in septul nazal, cartilajul ce separa narile si care este captusit cu vase de sange fragile.

Acest tip de hemoragie nu este grav si, de cele mai multe ori, poate fi oprit usor. Uneori cauza este o lovitura peste nas, alteori poate fi rezultatul unei raceli, a unei infectii sinusale, inspirului de aer uscat, alergiilor sau a unei cruste dislocate,sangerare.

Hemoragiile posterioare, mai putin frecvente, sunt deseori mai greu de oprit, iar identificarea sursei sangerarii este mai dificila. Cauzele acestei hemoragii pot fi: hipertensiune arteriala, tulburari de coagulare, deficit de calciu, prezenta unei tumori in cavitatea nazala, administrarea anumitor medicamente.

Pentru a opri sangerarea:

stati in sezut (aceasta pozitie scade fluxul sanguin spre venele nasului), cu capul usor aplecat inainte

pensati partea anterioara a nasului intre degetul mare si aratator si repirati pe gura. Faceti acest lucru timp de 10-15 minute. Aceasta manevra ar trebui sa opreasca sangerarea.

daca sangerarea nu se opreste dupa 20 minute de mentinere a presiunii la nivelul nasului, se recomanda consultul medical

evitati sa suflati nasul cateva zile dupa sangerare

daca sangerarea este mai frecventa de o data pe saptamana, ea poate fi determinata de o afectiune nediagnosticata

daca epistaxis-ul a fost determinat de medicatia administrata pacientului, medicul trebuie sa le schimbe sau sa ajusteze dozele.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau