Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Herpesul Bucal: vara asta evitati recidiva!

09-12-2014

Cea mai veche semnalare a termenului de herpes o gasim facuta acum peste 2000 de ani, mai exact in scrierile lui Herodot, care vorbea despre o eruptie insotita de stare febrila. Multa vreme nu s-a stiut ce sta la originea usturatoarelor ulceratii, abia in 1960 descoperindu-se ca vinovat este un virus, denumit Herpes simplex, din aceeasi familie cu agentul declansator al varicelei. Dupa contaminarea initiala (in general in copilarie), virusul responsabil persista in organism toata viata, in interiorul unor celule nervoase, si fie ramane latent, fie se reactiveaza, recidiveaza, din diverse motive.

Herpesul Bucal: vara asta evitati recidiva!


Un procent covarsitor din populatia de ambele sexe poarta in ganglionii limfatici virusul, Herpes simplex de tip I, aproape neexistand persoana care sa nu se fi confruntat macar o data in viata cu o eruptie de gen. Cea mai veche semnalare a termenului de herpes o gasim facuta acum peste 2000 de ani, mai exact in scrierile lui Herodot, care vorbea despre o eruptie insotita de stare febrila. Multa vreme nu s-a stiut ce sta la originea usturatoarelor ulceratii, abia in 1960 descoperindu-se ca vinovat este un virus, denumit Herpes simplex, din aceeasi familie cu agentul declansator al varicelei.

Dupa contaminarea initiala (in general in copilarie), virusul responsabil persista in organism toata viata, in interiorul unor celule nervoase, si fie ramane latent, fie se reactiveaza, recidiveaza, din diverse motive. Manifestari, mod de transmitere Simptomele primei contaminari apar in doar 10% din cazuri. Cel mai adesea, infectia determina aparitia la nivelul buzelor a unui complex de vezicule pline cu lichid, care, in lipsa unui tratament adecvat sau pe fondul unui sistem imunitar foarte slabit, se pot extinde la mucoasele cavitatii bucale, limba, gingii si faringe, in jurul gurii, catre nari (localizare nazo-labiala). Pe langa febra (38-39 gradeC) si usturimi, se pot ivi dureri la inghitit.

Dupa trei-patru zile, basicutele se sparg, prind coaja, care cade fara a lasa cicatrice. De regula, simptomele nu persista mai mult de doua saptamani. De obicei, infectia se transmite prin contact direct cu saliva ori cu leziunile de pe buzele unei persoane cu o eruptie herpetica in derulare. De asemenea, se poate lua prin atingerea obiectelor contaminate, dar mai greu, intrucat virusul nu supravietuieste mult in afara corpului.

Pentru a-i feri pe cei din jur de imbolnavire, e bine sa stiti ca veziculele contin mari cantitati de virus, putand persista pana la o saptamana, asadar nu sarutati pe nimeni in perioada de acutizare.

Factori favorizanti ai recurentei

Printre elementele ce pot declansa un nou episod se incadreaza stresul, expunerea prelungita la temperaturi foarte scazute sau foarte mari, starile febrile, ciclul menstrual, racelile, oboseala, unele tratamente stomatologice, alimentatia carentiala, precum si imunodepresia, determinata sau nu de boli. Vara, puseele sunt adesea declansate de caldura si deci si de soare. Pentru a evita recidiva, folositi cand iesiti din casa, o crema sau un stick pentru buze (strugurel) cu efect fotoprotector. Utilizarea este obligatorie la mare si daca urcati pe munte.

Actionati din pripa

Recidiva este anuntata de senzatia de arsura in zona viitoarei eruptii, ce apare de regula cu 12-24 de ore inainte ca veziculele cu lichid sa-si faca aparitia. In intervalul acesta este ideal sa se administreze un tratament, care sa genereze involutia mai rapida a infectiei. Este atitudinea corecta, caci herpesul, chiar daca in aparenta este ceva banal, poate cunoaste o agravare fulminanta, extinzandu-se pe restul pielii, la ochi, plamani, ficat sau creier. Mai ales copiii mici, sub un an, pot suferi asemenea complicatii. Desi pana in prezent nu s-a pus la punct un vaccin care sa reduca incidenta contaminarilor, exista o serie de produse farmaceutice care duc la eradicarea eruptiei in cateva zile.

Este cazul unguentelor pe baza de aciclovir, a plasturilor antiseptici speciali. In caz de episoade mai severe, tratamentul antiviral poate fi si oral, in doza si pe durata strict recomandate de medic. Pentru potentarea raspunsului imunitar, unele suplimente nutritive se pot dovedi oportune, in special cele bogate in vitaminele A, B, C si E. Renuntati la alcool si tutun, si consumati mult usturoi, mere, iaurt si peste. Mai ales in primele zile excludeti din dieta grasimile. Privilegiati legumele si fructele proaspete, insa nu pe cele acide, cum sunt tomatele si citricele.

Obiectele reci (chiar cuburile de gheata) reduc inflamatia (scad tumefactia), iar unele analgezice scad durerea locala. Cereti sfatul farmacistului pentru a fi siguri ca ati abordat atitudinea terapeutica optima, cea care sa asigure vindecarea in cel mai scurt timp cu putinta.

Atentie!

Daca vi se intampla sa faceti de mai mult de sase ori pe an herpes, nu ezitati sa consultati medicul, pentru a vedea daca nu cumva la originea acestor recidive sta o imunodepresie serioasa.
Comentarii

Mara C.
Herpesul bucal reapare din cauza imunitatii scazute si a dezhidratarii asa cum am citit aici https://www.uncorpsanatos.ro/herpesul-bucal-la-gura-cauze-tratament-transmitere/ si dupa am stat si m-am analizat si chiar asa e.

Da, intr-adevar.Eruptiile de herpes sunt activate de factori de stres- o raceala, deshidratarea in timp de caldura, orice cauza care apare pe fond de imunitate scazuta

Lasa-ne comentariul tau