Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Herpesul genital, transmis prin contact sexual sau de la mamă la nou-născut

23-07-2018

Virusul herpetic este extrem de contagios şi poate provoca inflamaţii dureroase, fie în jurul gurii, fie în zona genitală, în functie de tipul său. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), circa două treimi din populaţia mondială în vârstă de până la 50 de ani are herpes. Peste 3,7 miliarde de oameni în vârstă de până la 50 de ani suferă de virusul herpes simplex de tip 1 (HSV-1), iar 417 milioane de persoane cu vârste cuprinse între 17 şi 49 de ani au forma virusului HSV-2. HSV-1 şi HSV-2 sunt cele mai frecvente dintre cele opt forme cunoscute de virus herpes simplex.

Herpesul genital, transmis prin contact sexual sau de la mamă la nou-născut


HSV-1 este asociat în general cu infecțiile orofaciale şi se manifestă de obicei în zona buzelor, transmiţându-se purtătorilor sănătoşi prin contact direct cu leziunile herpetice sau cu saliva infectată.

HSV-2 produce herpesul genital şi se transmite prin contact sexual neprotejat sau în timpul naşterii, de la mamă la nou-născut.

Este bine de ştiut că o persoană poate avea unul sau ambele tipuri de herpes.

Odată pătruns în organism, virusul herpetic persistă toată viaţa în stare latentă în ganglionii limfatici, însă, în prezenţa unor factori favorizanţi, el se reactivează şi produce recidivele herpetice.

Circa 80% dintre adulţi au în organism anticorpi antiherpes simplex, deşi nu sunt conştienţi de acest lucu. Primul episod este cel mai dureros şi necesită un timp mai mare de vindecare.

Atunci când reapare, herpesul se va localiza în aceeaşi zonă.

Reapariţia herpesuluieste favorizată de factori care scad imunitatea celulară precum febră, expunere excesivă la soare, stres, stres şi oboseală acută, indigestie, diverse alimente, infecţii pulmonare sau urinare, unele medicamente (de exemplu, steroizi), menstruaţie, raporturi sexuale neprotejate, imunodepresie (cancer, leucemii, SIDA) şi altele.

Un nou episod de herpes este anunţat prin semne premergătoare ca senzaţie de mâncărime, arsură sau durere locală persistentă; după scurt timp apar leziuni eritematoase, mici, roşii, de mărimea unei gămălii de ac, pline cu lichid clar, vezicule care apoi se rup şi se dezvoltă o crustă, urmată de vindecare.

Virusul herpetic se poate transmite uşor, chiar printr-un simplu sărut. Persoanele care au erupţie herpetică trebuie să evite contactul direct cu pielea, în special a copiilor mici şi a persoanelor vârstnice la care manifestările pot fi mai grave.

Ca regulă, leziunea nu trebuie atinsă, iar crusta nu trebuie înlăturată deoarece există riscul de autoinfectare. De asemenea, se spală frecvent mâinile cu apă şi săpun şi se folosesc doar obiecte de igienă personale şi veselă proprie.

În cazul herpesului genital, apar grupuri de vezicule ce se transformă în câteva zile în pustule cu conţinut galben, apoi în ulceraţii foarte dureroase, care se vindecă încet. Ganglionii din zona respectivă se pot mări şi se poate produce febră.

Pentru protecţia contra herpesului genital se recomandă folosirea prezervativului.

Acest tip de herpers poate fi transmis fătului la naştere şi chiar poate pune viaţa în pericol.

În cazul gravidelor la care se observă herpes genital în ultimele şase săptămâni de sarcină, naşterea se realizează prin cezariană.

În cazul în care se produc mai mult de şase episoade de erupţie a herpesului într-un an este nevoie de un tratament pe termen lung, care are rolul de a scădea frecvenţa apariţiei, însă niciun tratament nu poate garanta eliminarea definitivă a virusului din organism.

* Conform unui studiu publicat recent în jurnalul Neuron, anumite tipuri de virus herpetic uman pot juca un rol important în apariţia bolii Alzheimer. Cercetătorii au făcut această descoperire după ce au analizat date puse la dispoziţie de băncile de creier şi obţinute în urma unor studii de cohortă din programul ''Accelerating Medicines Partnership - Alzheimer's Disease'' (AMP-AD).

Atenţie! Pe leziunile herpetice nu se aplică spirt, alcool, iod sau rivanol şi nici nu se pune pansament ori machiaj. Se pot utiliza produse speciale disponibile în farmacii, la recomandarea farmacistului sau medicului de familie.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau