Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Hipertensiunea arteriala agravata de canicula

18-07-2016

Vara aduce cu sine temperaturi ridicate si zile caniculare, iar daca cei mici se bucura, pentru pacientii cronici nu este deloc o fericire.

 Hipertensiunea arteriala agravata de canicula


Mai mult, acestia trebuie sa ia o serie de masuri pentru asigurarea unui confort optim.

Cristina Pitis, medic primar cardiolog la Spitalul de cardiologie Clinicco din Brasov, ne-a impartasit  care sunt problemele de sanatate ale persoanelor hipertensive pe perioada verii si ce masuri preventive pot adopta pentru a evita agravarea lor.

Hipertensiunea arteriala reprezinta un factor de risc major pentru bolile cardiovasculare, fiind, conform  Organizatiei Mondiale a Sanatatii, principala cauza de mortalitate  in lume din cauza consecintelor sale, spre exemplu: accidentul vascular cerebral, infarctul miocardic, agravarea unor afectiuni cardiovasculare preexistente”, ne-a spus medicul de la Clinicco.

De aceea, este indicat ca persoanele care se stiu cu probleme cardiovasculare sa acorde o atentie sporita zilelor caniculare si sa nu faca greseli fatale. De exemplu, acestea nu trebuie sa iasa din casa in intervalul 11:00-18:00.

Tensiunea arteriala variaza atat in timpul aceleiasi zile, cat si in zile diferite.

Valorile acesteia trebuie mentinute in limite normale, indiferent de imprejurari.

„In perioadele de canicula, din cauza deshidratarii, multi dintre hipertensivi, mai ales cei varstnici, pot avea valori ale tensiunii arteriale scazute semnificativ fata de cele obisnuite, ceea ce necesita masurarea mai frecventa a acesteia, zilnica sau chiar de mai multe ori pe zi, dar si adaptarea schemei terapeutice.

In functie de situatie si de afectiunile asociate, la recomandarea medicului curant, se va opta pentru scaderea dozelor, intreruperea temporara a unuia sau mai multor medicamente, modificarea orelor de administrare a medicatiei”, ne-a explicat Cristina Pitis, medic primar cardiolog.

De asemenea, medicul a sustinut ca este indicata purtarea hainelor lejere, deschise la culoare, din materiale naturale (in, bumbac). Totodata, un rol important il au hidratarea corespunzatoare, consumul de fructe si legume proaspete si de alimente cu valoare calorica mica, evitarea expunerii prelungite la soare la orele amiezii, evitarea eforturilor fizice, a aglomeratiei, a consumului de alcool, a ortostatismului  prelungit, evitarea variatiilor foarte mari de temperatura - trecerea de la spatii cu aer conditionat la temperaturi ridicate si invers. Nu in ultimul rand, verifica-ti periodic tensiunea!

Atentie! Daca ai un tratament antihipertensiv si pe canicula ai dureri de cap, greata, vederea  incetosata, ai face bine sa chemi medicul sau sa suni la 112.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau