Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Hipertensiunea netratată poate duce la boli de inimă, accident vascular cerebral şi chiar demenţă

26-07-2018

Hipertensiunea arterială este o problemă de sănătate publică foarte importanta, reprezentând cea mai întâlnită dintre afecţiunile cardiovasculare care, în ansamblul lor, ocupă primul loc în cadrul bolilor letale, în special în ţările dezvoltate.

Hipertensiunea netratată poate duce la boli de inimă, accident vascular cerebral şi chiar demenţă


În ultima perioadă, incidenţa hipertensiunii este în creştere, iar mortalitatea este de patru ori mai mare decât în cazul cancerului. Dacă până nu demult aceasta era frecvent întâlnitî la persoanele de peste 40 de ani, în ziua de azi ea are o tendinţă de a apărea din ce în ce mai des la tineri.

Potrivit statisticilor, aproximativ 26,4% din populaţia lumii suferă din cauza acestei afecţiuni, înregistrându-se anual în jur de 7,1 milioane de decese din cauza complicaţiilor apărute în urma declanşării ei.

În România, prevalenţa sa este de 20% la grupa de vârstă 40 - 60 de ani şi de 28% între 25 şi 64 de ani. Conform datelor Societăţi Române de Cardiologie, circa 42% dintre hipertensivi nu ştiu că au această maladie, ir dintre cei care cunosc acest lucru, doar 61% urmează un tratament.

Hipertensiunea reprezintă o creştere trecătoare sau constantă a presiunii sângelui în sistemul arterial sau cel venos şi apare în general atunci când vasele de sânge se îngustează, îngreunând circulaţia sângelui, lucru ce forţează inima să pompeze mai intens.

Din punct de vedere al clasificării, există hipertensiune arterială primară - cuprinde 90-95% dintre pacienţi, având cauze necunoscute şi speranţe minime de vindecare - şi hipertensiune arterială secundară. Aceasta din urma poate avea origini diverse printre care se numără cele endocrine, nervoase sau produse de diabet, de gută ori de obezitate.

Complicaţiile hipertensiunii afectează întregul teritoriu vascular, mai ales arterele, cu precădere anumite organe precum inima şi rinichii. Hipertensiunea arterială persistentă este unul dintre factorii de risc pentru infarct, anevrism arterial, accident vascular cerebral şi insuficienţă cardiacă.

Dacă nu este combătută la timp, această problemă de sănătate poate duce la boli de inimă (angină pectorală, infarct miocardic, insuficienţă cardiacă) şi, implicit, la deces. În plus, este o cauză importantă pentru accidente vasculare cerebrale (AVC).

Conform unui studiu realizat recent în Marea Britanie, persoanele de 50 de ani care au valorile de tensiune uşor peste limita considerată normală prezintă un risc mai mare de a dezvolta demenţă mai târziu în viaţă. Participanţii la cercetare au prezentat un risc ridicat de demenţă chiar dacă nu aveau alte probleme cardiace asociate, se precizează în studiul publicat în European Heart Journal. Potrivit cercetării, subiecţii cu vârsta de 50 de ani a căror tensiune arterială sistolică era 130 mmHg - situată între 90/60 mmHg şi 120/80 mmHg, interval considerat ideal, şi 140/90 mmHg sau peste aceasta prezentau un risc mai mare cu 45% de a dezvolta demenţă.

Din fericire, hipertensiunea arterială este o problemă de sănătate ce poate fi foarte uşor prevenită şi chiar combătută dacă este depistată de timpuriu.

* Orice creştere a tensiunii arteriale peste 140/90 milimetri coloană de mercur (mm/Hg) reprezintă un semnal pentru ca persoana afectată să se adreseze medicului de familie şi să îşi monitorizeze frecvent aceste valori.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau