Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Hirsutismul

04-12-2014

Hirsutismul consta in aparitia unei pilozitati excesive, cu distributie masculina, in zone cutanate aflate sub stimulare androgenica, precum barbie, buza superioara, piept, areole mamare.Pilozitatea in exces, care este cu distributie tipic masculina (hirsutism) sau generalizata, reprezinta o problema cosmetica, cu implicatii psihologice si sociale importante. De cele mai multe ori reflecta o caracteristica etnica, familiala sau probleme de sanatate benigne, aparitia pilozitatii remarcandu-se din perioada pubertatii. In foarte putine cazuri, cand debuteaza la varsta adulta si este insotita de o serie de elemente de masculinizare, poate semnaliza o patologie grava de tipul cancerului ovarian sau al cancerului de glanda suprarenala.

Hirsutismul


Hirsutismul consta in aparitia unei pilozitati excesive, cu distributie masculina, in zone cutanate aflate sub stimulare androgenica, precum barbie, buza superioara, piept, areole mamare. Spre deosebire de hirsutism, hipertricoza se refera la existenta pilozitatii abundente (firul este subtire si nu este hiperpigmentat) in zone care nu sunt predominant androgen dependente si in care exista in mod normal par.

Pilozitatea in exces, care este cu distributie tipic masculina (hirsutism) sau generalizata, reprezinta o problema cosmetica, cu implicatii psihologice si sociale importante. De cele mai multe ori reflecta o caracteristica etnica, familiala sau probleme de sanatate benigne, aparitia pilozitatii remarcandu-se din perioada pubertatii. In foarte putine cazuri, cand debuteaza la varsta adulta si este insotita de o serie de elemente de masculinizare, poate semnaliza o patologie grava de tipul cancerului ovarian sau al cancerului de glanda suprarenala.

Hirsutismul apare, fie datorita unei stimulari excesive a foliculului pilos de catre hormonii androgeni, fie datorita unei sensibilitati exacerbate a foliculului pilos la cantitati normale de hormoni androgeni. Din acest motiv, marea majoritate a femeilor cu hirsutism prezinta o tulburare endocrina, numita hiperandrogenism. Hirsutismul, respectiv existenta de cantitati mari de testosteron in sange, se caracterizeaza prin aparitia de fire de par, inchise la culoare, rezistente si aspre. Parul se ingrasa mai repede, iar caracteristica este distributia acestuia care devine preponderent masculina, cu aparitie abundenta la nivelul barbiei, pometilor, pieptului si disparitia la nivelul scalpului si la nivelul fruntii. Cea mai frecventa cauza a hirsutismului este ereditara si este caracteristica persoanelor din regiunile mediteraneene sau africane care prezinta si o hiperpigmentare constitutionala a pielii. In aceasta situatie, pilozitatea apare odata cu debutul pubertatii. Cand hirsutismul apare la varsta adulta, trebuie cautate cauzele, care pot fi:

1. Non-androgenice - nu se datoreaza in mod direct stimularii excesive a androgenilor. Cresterea pilozitatii la persoanele care sufera de acromegalie (tumora hipofizara care secreta exagerat hormoni de crestere). Ingrosarea si pigmentarea firelor de par asociate cu afectiuni cronice cutanate, care degradeaza capacitatile de protectie a pielii, declansand un fond de inflamatie cronica insotita de aparitia in exces a pilozitatii.

2. Androgenice - reprezinta cauza cea mai frecventa de hirsutism, intalnita in 75-85% din cazuri.

Cauzele cele mai frecvente: endocrine (tiroidiene, hipofizare, suprarenaliene, ovariene, obezitatea); aportul de substante sau medicamente care contin hormoni androgeni, contraceptive orale ce contin progesteron, androgeni, minoxidil (folosit in tratamentul hipertensiunii si al alopeciei), fenitoina (folosita in epilepsie), corticosteroizi sistemici (folositi de culturisti) sau locali.

3. Hirsutismul idiopatic este identificat in 5% din cazuri si se pare ca se datoreaza unei hiperactivitati a enzimei 5-alfa reductaza, la nivelul pielii si a foliculului pilos. In situatia hirsutismului idiopatic - nu se identifica o cauza familiala, ereditara, nu se deceleaza anomalii hormonale, sau disfunctii ovariene, iar dozarile de testosteron plasmatic sau metaboliti sunt in limite normale.

Atunci cand o tanara sau o femeie adulta prezinta semne si simptome sugestive pentru hirsutism, dupa ce se elimina cauzele familiale, constitutie etnica, sau cauzele medicamentoase, este bine ca pacienta sa fie indrumata spre un en docrinolog, in vederea initierii unor teste pentru identificarea cauzei.

[i]Dozarea testosteronului total este de prima intentie[/i] - valorile variaza in functie de laborator, de aceea este bine ca interpretarea sa fie facuta de medic. Este important ca recoltarea sangelui sa fie facuta dimineata la prima ora, pe nemancate, si inainte de administrarea de medicamente. Este de preferat sa se repete dozarea in interval de 2 saptamani intrucat valoarea biologica a testosteronului in sange variaza cu 25% in functie de fazele ciclului menstrual. Valori ale testosteronului usor crescute fata de normal se asociaza frecvent cu tulburari de ciclu menstrual, cu infertilitate si hirsutism, in timp ce valori exagerat crescute ale testosteronului plasmatic de pana la 1000 de ori mai mari decat normalul, sugereaza puternic existenta unei tumori ovariene sau suprarenaliene secretante. In aceasta situatie, sub coordonarea medicului specialist sau de familie, se recomanda efectuarea de ecografii pelvine sau chiar de tomografii pelvine, in cautarea unei patologii tumorale.

[i]Dozarea serica de dehidroepiandrosteron sulfat[/i] - permite stabilirea originii secretiei crescute de androgeni. Daca femeia prezinta simptome severe de hiperandrogenizare hirsutism marcant, ingrosarea vocii, cresterea in dimensiuni a clitorisului, se mai pot efectua analize suplimentare care pot elucida originea hipersecretiei androgenice. [i]androstenediona [/i]peste 100 ng/dL sugereaza existenta unui neoplasm ovarian sau de suprarenala. [i]LH, FSH,[/i] - un raport LH/FSH mai mare de 3 sugereaza un sindrom al ovarelor polichistice. [i]17-Hidroxyprogesteron [/i]sau cortizol liber urinar - pentru tumori suprarenaliene mai rare.

Mijloace terapeutice

Principalele metode de inlaturare a pilozitatii in exces sunt cele cosmetice. Depilarea poate fi realizata prin mai multe mijloace - creme decolorante, depilarea cu ceara, metodele chimice sau fizice de tip electroliza, laser. In toate aceste situatii pot aparea efecte secundare de tipul unei iritatii, hiperemie cutanata, pana la inflamarea si infectarea foliculului pilos, cu aparitia foliculitei si a unor cicatrici ireversibile. Metodele de depilare permanenta - termoliza, electroliza, laserul - sunt asociate aceluiasi risc de efecte secudare si au dezavantajul faptului ca sunt foarte costisitoare. In consecinta, inainte de a apela la ajutorul dermatologului experimentat in tehnici de depilare definitiva, va recomand sa apelati mai intai la un endocrinolog, deoarece tratamentul farmacologic al bolii endocrine care a determinat hirsutismul este esential in obtinerea unor rezultate eficiente si de durata, in ceea ce priveste depilarea definitiva.

Tratamentele farmacologice - medicamentele Medicatia antiandrogenica este foarte utila in cresterea eficientei metodelor cosmetice de inlaturare a parului in exces cu mentiunea ca este vorba despre tratamente care trebuie urmate permanent, deoarece intreruperea lor determina reaparitia hirsutismului. De asemenea, este de mentionat faptul ca efectele benefice ale tratamentului medical apar lent si nu mai devreme de 6 luni-un an de la debutul tratamentului. Fiind vorba despre medicamente antiandrogenice, sunt contraindicate in perioada sarcinii deoarece pot determina feminizarea fatului de masculin. Dintre aceste medicamente cele mai utilizate in tratamentul hirsutismului sunt: [i]Contraceptivele orale de tip estro-progestativ [/i]- cel mai eficient fiind cel care contine antiandrogenicul ciproteron acetat - de tip Diane 35 - rolul lor este de a reduce productia steroizilor ovarieni.

[i]Antiandrogenicele (de tip spironolactona, flutamida, ciproteron acetat)[/i] - impiedica actiunea androgenilor la nivelul foliculului pilos. [i]Finasterid[/i] - care inhiba enzima 5 alfa reductaza - efect similar spironolactonei. [i]Metformin, pioglitazona[/i] - sunt medicamente insulino-sensibilizatoare care pot avea efect adjuvant in tratarea hirsutismului la persoanele cu sindrom de ovare polichistice.Tratamentul chirurgical se adreseaza tumorilor maligne ovariene sau suprarenaliene, cu mentiunea ca este vorba despre tumori maligne foarte agresive, cu un prognostic sumbru. Tratamente noi ale hirsutismului [i]Crema pe baza de hidroclorura de eflornitina[/i] - Vaniqua - recomandata pentru reducerea vitezei de crestere a firului de par - efectele apar la 4-8 saptamani de la initierea utilizarii. [i]Metformin (Glucophage)[/i] creste sensibilitatea la insulina si scade testosteronul circulant prin inhibitie competitiva asupra receptorilor de insulina de la nivel ovarian.

Este considerat un medicament eficient in cazul hirsutismului la femeile cu sindrom de ovare polichistice.
Cu exceptia ciproteronului acetat care trebuie utilizat numai in combinatie cu estrogeni, celelalte pot fi administrate singure sau in asociere cu alte medicamente.

De altfel, administrarea lor in com binatie permite reducerea dozelor si diminuarea efectelor adverse. Administrarea tratamentului hormonal nu se adreseaza numai hirsutismului, ci si preventiei cancerului endometrial, a sangerarilor uterine disfunctionale, a diabetului zaharat si al dislipidemiilor. Pentru optimizarea rezultatelor este recomandata combinarea tratamentelor cosmetice si medicamentoase cu schimbarea stilului de viata - scaderea in greutate, activitate fizica periodica, regim dietetic (cum ar fi regimul bogat in aminoacizi esentiali - care poate diminua hirsutismul cu pana la 15% la femeile cu sindrom de ovare polichistice) etc. Dr. LAVINIA VIJA
Comentarii

Bela A.
Buna! Problema mea consta in cresterea paruluo excesiv precum la barbati pe barbie, pometi si sani, are firul gros si aspru, iar parul capilar are firul subtire si s.a rarit foarte mult. Dupa epilare cu ceara se multiplica. Va rog da.ti.mi sun sfat! Ce trebuie sa fac?

Va recomand o consultatie dermatologica si endocrinologica pentru a explora cauzele hirsutismului.

Georgiana C.
Buna ziua!..am o fetita de 7 ani..diagnosticata cu alopecie..in urma tratamentului de 1 luna nu prea si.a facut efectul asupra scalpului si mai rau a fost ca ia crescut par pe fata f vizibil...e normal asa ceva?..ea dat peste cap sistemul ei hormonal tratamentul?..ia fost prescris..cystiphane,alopexy,vit D3,feroglobima,advantan,colostrum...sap aceasta am programare la bacau la un specialist

tratamentul precris nu are efecte adverse notabile. Insa parul nu creste foarte repede. Este bine sa faceti o evaluare la un medic dermatolog specialist in pediatrie.

Moldovan E.
Buna ziua. Ce se intampla cu pilozitatea excesiva la fete la varsta de 7 -9 ani? Trebuie sa merg cu ele la un dr? Mentionez ca le deranjeaza... mai ales pe cea mai mare. Multumesc

puteti merge la medicul endocrinolog specializat in pediatrie endocrinologica pentru un consult. de obicei la aceasta varsta poate fi constitutional, fara a fi patologic. depinde de zonele unde este pilozitatea- fata peri-areole mamare, vulvar, etc.

Gabi G.
Buna ziua.Si eu am o pilozitate excesiva a fetei.Nu am mers la un endecrinolog dar am incercat o epilare definitiva fara nici un efect.Din contra acum parul este mai excesiv si firul mai gros.Ce ar trebui sa fac?

Va recomand sa mergeti la un medic endocrinolog. Daca se va confirma ca factorul care determina pilozitatea in exces este excesul de hormoni androgeni este benefic sa inepeti cu un tratament hormonal si sa realizati sedintele de epilare la 3-6 luni dupa ca ati inceput tratamentul hormonal.

Daniela N.
Buna seara am 24 de ani și de când eram mică ma lupt cu pilozitatea in exces ...principala și actuala mea problema e ca firul de par din cap s-a subțiat foarte mult și este foarte rar și nici in lungime nu mai creste, iar pe întreaga suprafața a corpului a devenit foarte des și aspru ... credeți ca mai exista vreo șansa ca sa rezolv aceasta problema ?!

Va recomand sa mergeti mai intai la consultatie la un medic dermatolog si daca acesta considera necesar, la un medic endocrinolog.

Stefania P.
Buna ziua ! Epilarea definitiva IPL are efect la hirsutism? Multumesc!

Epilarea definitiva este o varianta cosmetica utila in hirsutism. Este recomandat inainte sa mergeti la un medic endocrinolog pentru a verifica daca este vorba de un hirsutism fara fond organic sau daca sunt probleme de tip ovare polichistice asociate.

Paun S.
Buna ziua. Solaray female hormone blend sp-7c este bun pentru hirsutism?

Nu cunosc nici un studiu care sa testeze utilitatea produsului, dare dace este bazat pe continut in fitoestrogeni nu este eficient pentru hirsutism

Maria E.
Buna ziua! m o problem grava am 17 ani si o pilozitate excesiva pe tot corpul si fata ..va rog ajutati-ma vreau sa scap de acest par nedorit

O solutie rapida este epilarea cu ceara sau epilarea definitiva. Pentru a ameliora eficienta acesteia este bine sa mergeti la un medic endocrinolog pentru a face explorari hormonale si a elimina o cauza endocrinologica a pilozitatii excesive (hiperandrogenia idiopatica sau sindromul de ovare polikisitce). Endocrinologul va poate recomanda tratamente hormonale, dar parul nu va disparea si nici nu se va rari in urmatoarele 6 luni. Tratamentele medicamentoase sunt eficiente, de ibicei efectele de vad dupa 3-6 luni de tratament, dar este recomandat sa fie asociate cu metode dermatocosmetice.

Cxu C.
Este adevarat ca sexul te ajuta sa scapi de hirutism? Doctorul asa zice dar nu stiu te ajuta sau nu, dispare de tot problema hirutismului sau doar se diminueaza?

Afirmatia dumneavoastra este doar o fraza utilizata fara dovezi stiintifice, reprezentand o speculatie nascuta dintr-o constatare simpla. Hirsutismul poate avea mai multe cauze. Contraceptia orala, utilizata pentru evitarea unei sarcini nedorite, la o persoana cu activitate sexuala, este tratamentul de baza al hirsutismului legat de sindromul ovarelor polichistice sau al hirsutismului idiopatic (a carui cauza nu o cunoastem). Inhibarea secretilor hormonale ovariene, inclusiv a hormonilor androgenici, contraceptivele orale au un efet benefic asupra indepartarii firelor de par nedorite.

Prede I.
Bună! Spironolactona si finasteridul se eliberează strict cu prescriptie medicală? Sau şi cu recomandarea medicului?

Intrucat aceste doua medicamente prezinta atat beneficii cat si efecte adverse (reactii gastrointestinale, cutanate sau neurologice) este recomandat sa nu il utilizati decat la recomandarea si sub supravegherea si controlul indicate de medicul specialist. Bineinteles, este necesara prescriptia medicala sau reteta medicala eliberata de un medic specialist.

Lasa-ne comentariul tau