Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

HREANUL (Cochlearia armoracia, Armoracia rusticona)

22-12-2014

Hreanul este originar de pe tarmurile Marii Negre, fiind cunoscuta de daci sub numele de usturonila. Radacina este de forma unui rizom, de culoare galbuie, cu gust picant,care prin rupere emana un miros de esenta de mustar. Frunzele inferioare ale hreanului sunt mari, ovale, de regula intregi, iar cele superioare au marginile dintate. Tulpinile sunt inalte (putand ajunge la 2 m) si puternic ramificate. Florile sunt mici, albe, iar fructul este o silicula globuloasa.

HREANUL (Cochlearia armoracia, Armoracia rusticona)


Descriere

Hreanul este originar de pe tarmurile Marii Negre, fiind cunoscuta de daci sub numele de usturonila. Radacina este de forma unui rizom, de culoare galbuie, cu gust picant, care prin rupere emana un miros de esenta de mustar. Frunzele inferioare ale hreanului sunt mari, ovale, de regula intregi, iar cele superioare au marginile dintate. Tulpinile sunt inalte (putand ajunge la 2 m) si puternic ramificate. Florile sunt mici, albe, iar fructul este o silicula globuloasa.

Produsul vegetal utilizat

Partea cea mai utilizata din hrean este radacina (Radix Armoraciae),care se recolteaza primavara timpuriu sau toamna tarziu, de la plante cu varsta de 1-3 ani.

Principii active

Hreanul contine o glicozida (sinigrozida) care, prin hidroliza pune in libertate un aglicon volatil (izosulfocianat de alil) identic cu esenta de mustar. Hreanul mai contine vitaminele C, B1 si uleiuri volatile.

Actiune

Hreanul proprietati antibiotice, antiinflamatoare si afrodisiace. Datorita vitaminei C, are actiune antiscorbutica. Uleiul volatil, prin componentele sale, impreuna cu sinigrozida ii comunica proprietati revulsive si rubefiante. Datorita eliminarii pe cale renala cat si respiratorie a componentilor din hrean, acesta mai are si proprietati diuretice si antiseptice.

Observatii

Chinezii, bazandu-se pe vechi principii din medicina chineza populara, folosesc la scara larga, "cura apiterapeutica de miere cu hrean", in combaterea bolilor de inima.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau