Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Ienuparul (Juniperus communis L.)

22-12-2014

Ienuparul este un arbust ramificat, cu frunze aciculare, dispuse cate trei intr-un verticil. Din conurile femele se dezvolta fructe false, initial verzi si care in al doilea an de vegetatie devin violet-negricioase. Fructele de ienupar contin: ulei volatil (cu pinen, sabinen, borneol, camfor), substante amare (juniperina), acizi organici (gliceric, ascorbic, acetic, malic, formic), antociani, rezine.

Ienuparul (Juniperus communis L.)


Descriere

Ienuparul este un arbust ramificat, cu frunze aciculare, dispuse cate trei intr-un verticil. Din conurile femele se dezvolta fructe false, initial verzi si care in al doilea an de vegetatie devin violet-negricioase. Produsul vegetal utilizat Fructele false (pseudobace) mature (Juniperi fructus).

Principii active

Fructele de ienupar contin: ulei volatil (cu pinen, sabinen, borneol, camfor), substante amare (juniperina), acizi organici (gliceric, ascorbic, acetic, malic, formic), antociani, rezine.

Actiune farmacologica

Datorita actiunii diuretice, depurative si puternic dezinfectante, ienuparul este folosit in special in afectiuni ale cailor urinare (cistite, uretrite) de natura infectioasa sau inflamatorie, in edeme cardio-renale, dar si in guta si reumatism.

Proprietatile carminative si antiseptice la nivelul digestiv si respirator il recomanda in dispepsii, balonari, colite de fermentatie, bronsite acute sau cronice, gripa. Se poate administra intern (infuzie, decoct slab sau tinctura) sau extern, sub forma de frictiuni cu ulei sau otet aromatic (pentru boli reumatismale).

Observatii

Administrarea interna trebuie facuta cu prudenta deoarece doze mari si curele prelungite pot produce iritarea cailor urinare (cu hematurie si albuminurie). Este contraindicat persoanelor cu leziuni la nivel renal si gravidelor. Pseudobacele pot fi usor confundate cu cele ale speciei Juniperus sabina L.(cetina de negi) de la care se folosesc frunzele pentru actiunea necrozanta si citostatica asupra negilor.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau