Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Importanta fluorului in sanatatea dentara

27-02-2017

Fluorul este un microelement mineral esential organismului, ce se gasete in dinti, oase si tendoane. Organizatia Mondiala a Sanatatii include fluorul intre cele 14 elemente esentiale in cresterea si dezvoltarea organismului uman.

  Importanta fluorului in sanatatea dentara


Definitie

Fluorul este un microelement mineral esential organismului, ce se gasete in dinti, oase si tendoane. Organizatia Mondiala a Sanatatii include fluorul intre cele 14 elemente esentiale in cresterea si dezvoltarea organismului uman.

Mecanism de actiune

Fluorul are actiune de protectie asupra dintilor prin 2 mecanisme: previne demineralizarea  impiedicand atacul bacterian asupra smaltului. Si prin absorbtia sa in saliva, contribuie la remineralizarea smaltului, prevenind astfel aparitia cariilor la copii si adulti. La copii fluorul provenit din consumul de alimente si lichide joaca un rol important in formarea si mineralizarea dintilor in formare, prin absorbtia din sange. La adulti, cu ajutorul salivei se redepoziteaza pe suprafata smaltului, ca un film protector, contribuind la prevenirea sau stoparea proceselor carioase incipiente. Caria dentara apare cand placa bacteriana acumulata pe dinti se descompune in zaharuri, care produc o aciditate crescuta la nivelul intregii cavitati orale, dizolvand astfel suprafetele dure ale smaltului.

Surse de fluor

• Apa

In SUA, apa potabila este fluorizata, iar studiile facute de-a lungul a 60 de ani arata ca, prin consumul acesteia, incidenta cariei se reduce cu 20-40%.

La noi, singura sursa de apa fluorurata provine din izvoarele de mare adancime.

• Alimente: Petele de apa sarata, fructele de mare, ficatul de vita.

• Produse pentru igiena orala: pasta de dinti, apa de gura, geluri fluorurate.

• Suplimente de fluor sunt sub forma de siropuri sau tablete. Se vor administra copiilor cu varste intre 6 luni i 14 ani, in zonele fara apa fluorurata si numai la recomandarea stomatologului.

Neadministrat corect, exista riscul supradozajului, care se manifesta prin fluoroza dentara. Apa de gura cu fluor nu se da copiilor sub 6 ani.

Concluzii

Fluorul are efect benefic asupra sanatatii dentare prin remineralizare treptata si continua a smaltului dentar.

• Ajuta la prevenirea cariilor dentare.

• Nu are riscuri asupra sanatatii generale atunci cand este administrat corect.

Pastele de dinti si apele de gura care contin fluor nu se vor utiliza in igiena zilnica a copiilor mai mici de 6 ani, deoarece exista riscul aparitiei fluorozei dentare.

Perioada critica de aparitie a fluorozei este varsta de 5 ani, dintii permanenti fiind mineralizati complet de la 4 ani. Stomatologul are metode de a mari aportul de fluor la nivelul dintilor, cu ajutorul gelurilor cu fluor raplicate local. Operatiunea e simpla, de scurta durata si, cel mai important, nedureroasa.Recomand vizita la medicul stomatolog atat pentru copii, cat si pentru adulti pentru a va asigura ca mineralizarea si remineralizarea dintilor se face corect.Dr. Andreea Aprofirei

Medic stomatolog generalist, implantologie

www.dentinia.ro; Tel: 0730 88 77 55 Comentarii

Lasa-ne comentariul tau