Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Importanta somnului in dezvoltarea psihologica a copilului

04-12-2014

Multi parinti isi fac griji cu privire la programul de somn al copilului si nu vorbesc aici de somnul de zi, ci ma refer la partea care odihneste cel mai mult organismul si anume somnul de noapte. Vom vorbi in acest articol si despre aspectele fiziologice, dar vom insista asupra celor psihologice ale somnului.

Importanta somnului in dezvoltarea psihologica a copilului


Multi parinti isi fac griji cu privire la programul de somn al copilului si nu vorbesc aici de somnul de zi, ci ma refer la partea care odihneste cel mai mult organismul si anume somnul de noapte. Vom vorbi in acest articol si despre aspectele fiziologice, dar vom insista asupra celor psihologice ale somnului.

In etapele de dezvoltare a copilului apare un moment in care acesta trebuie sa aiba camera lui, mai precis spatiul lui personal, din acest punct de vedere exista dificultati intrucat multi parinti accepta copiii in camera si patul lor si apoi le este foarte greu sa se desparta de micuti. In practica de cabinet am intalnit multe cazuri de familii chiar si cu 2 copii, in care parintii dormeau cu micutii, chiar interpusi intre mama si tata. Sigur nu ma refer la o situatie financiara precara in care nu exista posibilitatea unui spatiu personal pentru copil, dar chiar si asa, putem incerca sa cream un patut separat pentru copil, in ciuda faptului ca doarme in aceeasi camera cu mama si tata.

Nu uitati ca si bebelusul este o persoana care comunica. Totul este sa ne facem intelesi, sa verbalizam si sa oferim afectivitatea de care acestia au atata nevoie pentru a creste si a se dezvolta optim, armonios. Copiilor le este foarte simplu sa aiba grija materna in permanenta asupra lor, lucru de altfel firesc, dar daca micutul are 6-7 ani si se dovedeste precoce, iar noaptea plange daca nu doarme cu mama, atunci avem de-a face cu o problema. De cele mai multe ori se invoca teama de intuneric, frica de a nu pati ceva, dar acestea, de fapt, sunt temeri irationale. In cazul in care copilului i se explica ce se intampla, eventual putem lasa o lumina de veghe in camera copilului sau usa deschisa, atunci micutul va intelege situatia si il puteti provoca cel putin sa incerce, accesand personaje din viata lui, gen desene animat, sau filme/povesti, care-l vor ajuta si incuraja.

De multe ori, problemele nu apartin micutilor ci, mai degraba, parintilor care nu au taria necesara pentru a se desparti de copil, simtindu-se vinovati ca-l "abandoneaza", daca acesta plange. Amintiti-va ca arsenalul de santaj sentimental este apanajul principal al copiilor in astfel de momente. E foarte important sa fiti fermi, sa explicati copilului de ce e important sa doarma singur, spuneti-i ca-l iubiti, ca ii sunteti alaturi si in orice moment puteti avea acces unii la ceilalti.

Sigur ca nu discut aici de cazuri patologice sau de situatia in care copilul este bolnav. Mai mult, mamele trebuie sa-si aminteasca faptul ca in afara de a fi mama au si viata de cuplu, iar aceasta e importanta tocmai pentru a crea un mediu armonios si echilibrat pentru dezvoltarea copilului. Faptul ca parintii dorm in acelasi pat cu copiii, nu ramane fara urmari. Acestea se observa in comportamentul copilului care este mai timid, anxios, nu-si asuma responsabilitati si este, cum se spune in popor, "mamos". Tocmai de aceea trebuie sa i se ofere posibilitatea de a creste, de a nu mai depinde in timp, intru-totul, asemenea unui bebe de mama sa. O situatie speciala o intalnim in cazul in care apare al doilea copil si acesta doarme cu mama, iar copilul cel mare doarme singur. In acest caz este necesara o discutie cu fiul sau fiica, astfel incat sa inteleaga ce se intampla.

Cooptati-l pe cel mare in activitatile de ingrijire a celui mic, determinati-l sa se simta util, apreciat, dorit si iubit de catre dumneavoastra. Conform traditiei, foarte multe familii dorm cu copilul in aceeasi camera sau in acelasi pat, din cauza unor temeri, a dorintei de a-si proteja copiii sau chiar pentru ca este mai confortabil pentru mintea si sufletul nostru. Aceasta insa nu ne face parinti mai buni sau mai responsabili. Micutii trebuie sa stie ca suntem alaturi de ei in orice moment, indiferent daca dorm in alta camera sau nu. Aceasta nu face decat sa-i responsabilizeze sa-si creeze un spatiu personal in care sa simta ca traieste.

Psiholog clinician MONICA NAE
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau