Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Imunitatea la pacientul diabetic

05-10-2015

Diabetul zaharat este frecvent asociat cu afectarea imunității și o predispoziție mai mare la infecții. Studii efectuate în ultimii 20 de ani au arătat că atât pacienții cu diabet zaharat de tip 1, cunoscut ca având o cauză imunologică, cât și cei cu diabet de tip 2 prezintă o rezistență mai scăzută la infecții, față de populația fără diabet.

Imunitatea la pacientul diabetic


La o persoană cu diabet, deficitul imunitar este înnăscut, și nu dobândit. Un control adecvat al diabetului zaharat ameliorează funcția celulelor din sistemul imunitar, în timp ce valorile mari ale glicemiei cresc virulența și rezistența microorganismelor patogene, precum Candida Albicans. De aceea este recomandat ca fiecare persoană cu diabet zaharat să se intereseze de beneficiile schemei anuale de vaccinări, precum cele antigripale, antistreptoccocice, antihepatită, rubeolă, rujeolă etc.

Totodată, este recomandată o alimentație bogată în fructe, vitamina C (din citrice, fructe verzi), magneziu (migdale, fistic, nuci, pește de apă dulce și oceanic), cât și vitamina D (pește, fructe de mare) sau aporturi adecvate de suplimente alimentare.

Întrucât s-a dovedit recent contribuția florei intestinale în stimularea sistemului imunitar, este recomandat să consumi produse probiotice sau minimum 1-2 iaurturi pe zi (de preferat varianta natur, fără zahăr, îndulcitori sau fructe). Când administrezi tratamente cu antibiotic, este indicat să le asociezi cu suplimente ce conțin probiotice pe care le poți găsi în farmacii.

Activitatea fizică moderată (mersul pe jos, drumețiile, înotul, ciclismul), activitățile sociale, activitățile culturale creează o stare de bine și de stimulare psihică și fizică, necesare tonifierii corpului, dar și stimulării sistemului imunitar.

Cercetări recente au arătat că anumite medicamente antidiabetice au nu doar efecte de modulare la nivel celular și molecular a sensibilității la insulină, dar au și efecte de modulare imunitară cu stimularea capacității de apărare a organismului  atât la infecții, cât și cu creșterea protecției antitumorale.

În consecință, un echilibru între regimul dietetic variat și echilibrat, activitatea fizică moderată, echilibrul psihic și controlul adecvat al glicemiei permit menținerea unui sistem imunitar robust și prevenția infecțiilor și, poate, chiar a cancerului.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau