Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Imunizarea diabeticilor in sezonul rece

04-12-2014

Aproape invariabil se afirma ca infectiile sunt mai frecvente la pacientii diabetici decat la cei nediabetici afirmatie sustinuta de numeroase studii experimentale care au aratat scaderea functiei leucocitelor (celule sanguine responsabile de apararea antiinfectioasa) si afectarea circulatiei tesuturilor ducand la scaderea capacitatii lor de refacere dupa boala. Infectiile constituie o cauza frecventa de decompensare metabolica (cresterea nivelului glicemic) in tara noastra ocupand locul intai pe lista factorilor ce induc complicatii acute ale diabetului (coma ceto-acidozica si coma hiperosmolara). Relatia diabetului cu infectia este bidirectionala: diabetul favorizeaza infectia iar infectia induce si intretine un dezechilibru metabolic prelungit.

Imunizarea diabeticilor in sezonul rece


Pentru ca se apropie sezonul rece, ne-am gandit sa va prezentam cateva informatii referitoare la infectia virala, efectele si prevenirea ei la pacientii cu diabet zaharat. Aproape invariabil se afirma ca infectiile sunt mai frecvente la pacientii diabetici decat la cei nediabetici, afirmatie sustinuta de numeroase studii experimentale, care au aratat scaderea functiei leucocitelor (celule sanguine responsabile de apararea antiinfectioasa) si afectarea circulatiei tesuturilor, ducand la scaderea capacitatii lor de refacere dupa boala.

Infectiile constituie o cauza frecventa de decompensare metabolica (cresterea nivelului glicemic), in tara noastra ocupand locul intai pe lista factorilor ce induc complicatii acute ale diabetului (coma ceto-acidozica si coma hiperosmolara). Relatia diabetului cu infectia este bidirectionala: diabetul favorizeaza infectia, iar infectia induce si intretine un dezechilibru metabolic prelungit. Caracteristica sezonului rece este infectia gripala, o boala cauzata de virusul gripal tip A sau tip B. Evolutia infectiei gripale este sezoniera.

Sezonul in care apare cel mai frecvent este cel rece, predominand lunile octombrie-decembrie, adesea se poate extinde si in lunile ianuarie-martie. Gripa, in forma medie, duce la incapacitate de munca, iar gripa grava (pneumonie sau meningita) sau complicata microbian poate duce la deces. Gripa se poate manifesta prin febra, frison, cefalee, dureri musculare, rinoree si tuse. La copil pot sa apara greata si diaree.

Pacientul diabetic este predispus la a contacta mai usor boala si de a face mai frecvent complicatii. Dintre complicatii, enumeram: pneumonie, deshidratare cu insuficienta renala acuta, insuficienta cardiaca si complicatii acute diabetice (coma ceto-acidozica si coma hiperosmolara).

De aceea, la pacientul diagnosticat cu diabet zaharat, vaccinarea antigripala in sezonul rece este o indicatie specifica. Este recomandata vaccinarea mai ales a diabeticilor care dezvolta boli pulmonare, boli cardiace, boli renale sau a persoanelor varstnice. Vaccinarea reprezinta singura modalitate de control efectiv al infectiilor virale, prin administrarea vaccinurilor la indivizii susceptibili. Vaccinarea se face anual, la sfarsitul lunii octombrie - inceputul lunii noiembrie. Protectia imuna apare in 2 saptamani de la vaccinare si poate dura de la 6 la 12 luni.

Administrarea vaccinului se face prin injectare intramusculara sau subcutanata profunda, in regiunea deltoidiana (brat). Dar dece este necesara vaccinarea anuala? Pentru ca, desi infectia gripala cu virusul B determina aparitia unei imunitati durabile dupa boala (deci gripa B nu se mai produce), virusul tip A isi schimba aproape in fiecare an structura, astfel incat, dupa imbolnavire se capata imunitate, dar inutila, pentru ca la anul apare un virus tip A schimbat.

Alaturi de vaccinare gripala, pentru a preveni suprainfectia respiratorie bacteriana se pot administra vaccinuri bacterine destinate patologiei respiratorii. Pentru a stimula nespecific imunitatea, in aceasta perioada, pacientii pot folosi preparate pe baza de plante (gheara matei, echinaceae). Un alt adjuvant in caz de infectie gripala poate fi vitamina C, obtinuta prin consumarea de fructe si legume (atentie la carbohidrati), fie din produse farmaceutice. Vitamina C este cunoscuta ca fiind un puternic agent antiviral.

Dar, cel mai important sfat adresat diabeticilor in aceasta perioada este monitorizarea si echilibrarea nivelului glicemic.Un diabetic cu valori glicemice normale este mai putin predispus infectiei si complicatiilor. In cazul contaminarii gripale, diabeticul trebuie sa creasca numarul determinarilor glicemice, iar in cazul cresterii necontrolabile a nivelelor glicemice, pacientul trebuie sa se adreseze imediat medicului specialist. Pentru a va putea bucura pe deplin de frumusetea si racoarea acestei toamne, aveti grija de sanatatea dumneavoastra!

Dr. IONELIA CHIRU
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau