Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

In sfarsit...vacanta!

04-12-2014

A venit vara si odata cu ea am inceput cu totii sa ne facem planuri pentru vacanta mult asteptata. In ciuda vremii frumoase de afara multi copii prefera sa-si petreaca timpul in fata televizorului si a jocurilor pe computer mai ales ca acum parintii nu le mai pot spune: "nu ai voie la calculator caci nu ti-ai facut temele". Se pare ca acest comportament tinde din ce in ce mai mult sa ia locul vacantelor petrecute la tara la bunici in drumetii sau pe terenul de fotbal.

In sfarsit...vacanta!


A venit vara si, odata cu ea, am inceput cu totii sa ne facem planuri pentru vacanta mult asteptata. In ciuda vremii frumoase de afara, multi copii prefera sa-si petreaca timpul in fata televizorului si a jocurilor pe computer, mai ales ca acum parintii nu le mai pot spune: "nu ai voie la calculator caci nu ti-ai facut temele".

Se pare ca acest comportament tinde din ce in ce mai mult sa ia locul vacantelor petrecute la tara, la bunici, in drumetii sau pe terenul de fotbal. In consecinta, statisticile au aratat o crestere ingrijoratoare a cazurilor de obezitate la varste din ce in ce mai mici, principalul factor incriminat fiind sedentarismul.

Copiii supraponderali se confrunta cu un risc crescut de aparitie a bolilor cardiovasculare, respiratorii, metabolice si osteomusculare la maturitate (hipertensiune arteriala, diabet zaharat tip 2, hipercolesterolemie, astm, apnee de somn, artrita) precum si cu perturbari majore in ceea ce priveste functionarea psihosociala.

Profitand de lipsa programului supraaglomerat din timpul zilelor de scoala, este momentul sa ne amintim ca activitatea fizica regulata ii invata pe copii sa fie mai disciplinati si mai creativi, determina imbunatatirea performantelor cognitive, a abilitatilor sociale si emotionale, scade riscul de aparitie a comportamentelor inclinate spre violenta si a consumului de droguri.

Pentru a se simti mai increzatori, mai veseli si mai motivati, copiii trebuie incurajati sa devina activi, sa practice activitati fizice la un nivel moderat, aproximativ 30 - 60 minute, 5 zile pe saptamana. Aceasta poate include jogging, inot, dans, mers pe bicicleta, fotbal, tenis, bowling, pescuit, drumetii, munca in gradina sau chiar o simpla plimbare prin parc.

Dr. SIMONA BUZILA
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau