Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Incidenţa cancerelor pulmonar, colorectal şi de piele a crescut ”îngrijorător”

17-07-2018

Incidenţa cancerelor asociate stilului de viaţă, în special a celui pulmonar, colorectal şi de piele, a crescut semnificativ în ultimul timp la nivel mondial, conform rezultatelor celei mai exhaustive analize a deceselor cauzate de tumori realizată până în prezent.

Incidenţa cancerelor pulmonar, colorectal şi de piele a crescut ”îngrijorător”


Studiul, publicat în jurnalul JAMA Oncology, cuprinde perioada 1990 – 2016 şi oferă date în funcţie de vârstă ce vizează 195 de ţări şi teritorii. Oamenii de ştiinţă au revizuit 29 de grupe de cancer, printre acestea numărându-se cel pulmonar, de sân, de prostată, de piele, colorectal, pancreatic, de stomac şi hepatic, dar şi leucemia şi alte tipuri.

”În timp ce creşterea (incidenţei) din ultimul deceniu a cancerelor pulmonar, colorectal şi de piele este îngrijorătoare, potenţialul de prevenţie este substanţial”, a notat în concluziile cercetării, citate de Science Daily, doctor Christina Fitzmaurice, profesor-asistent în cadrul Institutului de Evaluare a Sănătăţii (IHME) de la Universitatea Washington, SUA, instituţie care a coordonat acest studiu.

”Eforturile vitale de prevenţie precum controlul tutunului, intervenţiile în dietă şi o mai largă răspândire a campaniilor pentru promovarea sănătăţii trebuie să fie redimensionate în raport cu această creştere a (incidenţei) cancerelor asociate stilului de viaţă”, a adăugat specialista.

Tumorile pulmonare şi colorectale rămân principală cauză a decesului în urma cancerului la nivel mondial, conform IHME.

Totuşi, anumite tipuri de cancer care au la bază cauze infecţioase – printre care se numără cel cervical şi de stomac – au înregistrat o scădere în perioada analizată.

În cadrul studiului au fost observate disparităţi semnificative în ceea ce priveşte incidenţa cancerului şi decesele din această cauză între ţările cu indice socio-demografic (ISD) ridicat - bazat pe rata educaţiei, fertilităţii şi a venitului - şi cele în care acest index este unul scăzut. În acest sens, oamenii de ştiinţă au descoperit că ratele incidenţei cancerului şi a deceselor asociate a fost una mare în statele cu ISD ridicat. Spre exemplu, riscul de a dezvolta cancer de sân în cursul vieţii unei persoane a fost cel mai mare - 1 din 10 femei - în ţările cu ISD ridicat, însă de doar 1 din 50 de femei în statele cu ISD scăzut.

Pe de altă parte, cea mai importantă şi rapidă creştere a cazurilor noi de cancer în perioada 2006 -2016 a fost observată în statele cu ISD mediu.

O altă concluzie a studiului a fost că femeile din ţările cu ISD scăzut au un risc de patru ori mai mare de a dezvolta cancer cervical care, în 2016, a fost cel mai comun tip de cancer şi a stat la baza celor mai multe decese din această cauză în statele cu ISD scăzut.

”Asigurarea accesului universal la îngrijiri medicale este o premisă vitală pentru detectarea precoce şi tratamentul cancerului”, a menţionat Fitzmaurice. ”Iar îmbunătăţirea accesului la tehnologii avansate de diagnostic care nu sunt disponibile în mod obişnuit în ţările cu ISD scăzut este un pas deosebit de important către atingerea egalităţii sanitare la nivel mondial”, a adăugat ea.

Potrivit cercetării, în 2016, s-au înregistrat 17,2 milioane de cazuri de cancer la nivel mondial, o creştere cu 28% în deceniul 2006 - 2016. În acelaşi an 8,9 milioane de persoane au murit din cauza cancerului.

Per total, în cazul femeilor, tumorile la sân au constituit cauza principală a deceselor asociate cancerului. În cazul bărbaţilor, tumorile pulmonare au fost motivul principal de deces asociat cancerului.

De asemenea, cancerul pulmonar a fost cauza principală de deces asociat tumorilor (20% dintre decesele cauzate de cancer în anul 2016).
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau