Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Incontinenta urinara

17-12-2014

Incontinenta urinara reprezinta pierderea involuntara a unei cantitati variabile de urina. Incontinenta se produce datorita faptului ca uretra nu se poate inchide suficient de etans, astfel incat sa mentina urina in vezica urinara. Uretra si vezica urinara trebuie sa fie bine sustinute de muschii pelvini pentru a putea functiona corect.

Incontinenta urinara


Incontinenta urinara reprezinta pierderea involuntara a unei cantitati variabile de urina). Incontinenta se produce datorita faptului ca uretra nu se poate inchide suficient de etans, astfel incat sa mentina urina in vezica urinara.

Uretra si vezica urinara trebuie sa fie bine sustinute de muschii pelvini pentru a putea functiona corect. Incontinenta urinara este patologica, indiferent de varsta, mobilitate sau starea de slabiciune a persoanei.

Odata cu inaintarea in varsta capacitatea vezicii urinare, capacitatea de a amana actul mictiunii si fluxul urinar scad, iar contractiile vezicale neinhibate devin mai frecvente. Presiunea de inchidere uretrala maxima si lungimea uretrei scad la femei, iar dimensiunile prostatei cresc la majoritatea barbatilor.

Cauze: 

varsta, mai ales dupa menopauza sarcina, graviditatea, nasterea pe cale vaginala obezitatea (contribuie prin cresterea presiunii abdominale), slabitul brutal ridicarea de greutati (prin cresterea presiunii abdominal) infectii urinare, infectii genitale - pot determina incontinenta urinara temporara vezica neurologica (se produc spasme ale musculaturii vezicale pe fond neurologic, care duc la pierderea de moment a urinii) fumatul - nu este o cauza directa a incontinentei urinare, dar o poate agrava Afectiunea este mai frecventa la femei si incidenta creste odata cu varsta.

La femei, incontinenta urinara poate fi cauzata de o afectiune sau o asociere de afectiuni.

Tipuri de incontinenta: incontinenta de efort - cand pierderile apar din cauza cresterii presiunii abdominale (ras, tuse, stranut, alergare). Acesta este tipul cel mai frecvent de incontinent urinara, pierderea de urina este redusa sau moderata. incontinenta imperioasa - pierderile apar chiar daca facem efortul de a retine urina.

Simptomele includ: necesitatea de a urina frecvent, necesitate ce este brusca, urgenta si necontrolabila. Pierderea de urina este moderata sau mare, chiar daca frecvent apare cand vezica urinara contine o cantitate mica de urina.
incontinenta urinara mixta - combinative intre incontinenta de efort si cea imperioasa incontinenta urinara tranzitorie - pierderea de urina este datorata unei afectiuni (ex. infectia urinara).

Aceasta dispare odata cu vindecarea bolii.


Tratament:

In functie se tipul si severitatea incontinentei urinare medicul va stabili modalitatea optima de tratament. Acesta se desfasoara pe mai multe planuri: terapie comportamentala-intarirea musculaturii pelvine si abdominale tratament medical tratament chirurgical

Sfaturi:

prevenirea aparitiei incontinentei reeducare sfincteriana dupa nasterea normala tratament hormonal de substitutie la menopauza golirea vezicii urinare mai des reducerea consumului exagerat de apa si a bauturilor ce afecteaza contractilitatea vezicii urinare: cafea, bauturi carbogazoase, bere, alcool
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau