Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Incontinenta urinara – cauze si solutii

29-07-2016

Poate viza orice varsta, dar se declanseaza cu precadere la varstnici. Desi nu afecteaza sanatatea, incontinenta urinara este o problema extrem de suparatoare datorita disconfortului si senzatiei de jena pe care le creeaza.

Incontinenta urinara – cauze si solutii


“Aceasta afectiune se defineste ca fiind pierderea inconstienta a urinei, altfel spus, pacientul este umed fara sa isi dea seama ca a pierdut urina. Este foarte important in cazul barbatilor sa deosebeasca incontinenta urinara de situatiile cand se pierde urina ca urmare a faptului ca vezica urinara este foarte plina si astfel se depaseste capacitatea de stocare”, ne-a spus dr. Victor Mirciulescu, medic primar urologie, Clinica de Diagnostic Gral.

Una dintre formele mai usoare de manifestare ale acestei afectiuni este incontintenta urinara de efort, care apare in special la femei in decada a 5-a – 6-a de viata, precizeaza dr. Mirciulescu, si se caracterizeaza prin pierderi urinare la efort minim (tuse, alergare).

Specialistii disting intre mai multe tipuri: incontinenta totala – nu exista niciun control asupra actului constient al mictiunii din cauza contractiilor involuntare ale peretilor vezicii; incontinenta urinara functionala – determinata de o dizabilitate fizica sau psihica; incontinenta anatomica – poate fi congenitala si presupune disfunctii structurale ale tractului urinar.

Tratament prin interventie chirurgicala

Incontinenta este favorizata de factori multipli, intre care cele mai frecvente sunt nasterile repetate pe cale naturala, in cazul femeilor, precum si infectiile dese ale tractului urinar. In aceasta ultima situatie, afectiunea dispare de la sine odata in urma tratarii problemei care a provocat-o. La pacientii la care incontinenta urinara se manifesta constant, iar afectiunea cunoaste grade ridicate de gravitate, se impune tratament chirurgical. Dr. Victor Mirciulescu explica ce presupune acesta din urma: “Interventia vizeaza corectarea unghiului pe care uretra il face in mod normal cu vezica. Aceasta operatie moderna se face prin montarea unor bandelete sintetice care suspenda uretra corectand astfel acest unghi. Termenii TVT sau TOT contin de fapt descrierea tehnicii operatiei de montare a bandeletelor – bandeleta vaginala fara tensiune (TVT - tension-free vaginale tape) sau bandeleta trans-obturatorie (TOT – trans-obturator tape). In ultima vreme, tehnica TOT este mai des folosita in special datorita riscului mai mic de complicatii si rezultatelor foarte bune.

Preventia este posibila?

Daca nu vorbim despre anumite dizabilitati ori afectiuni congenitale, incontinenta urinara poate fi prevenita in primul rand prin adoptarea unui program standard de gimnastica, menit sa refaca tonusul musculaturii perineale (exercitiile propuse de doctorul Arnold Kegel dau rezultate foarte bune), dar si prin renuntarea la fumat si la alimente iritante pentru vezica urinara precum alcool, cafeina, acid citric, asociate cu un aport suficient de lichide si cu o igiena corespunzatoare.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau