Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Indicii timpurii ale bolii Alzheimer

11-04-2017

Boala Alzheimer este considerata cea mai comuna forma de dementa. Aceasta se instaleaza gradat si se manifesta prin distrugerea neuronilor si afectarea functiilor mentale - memorie, inteligenta, capacitate de judecata - dar si a limbajului si comportamentului.

 Indicii timpurii ale bolii Alzheimer


Boala afecteaza functiile de invatare, de rationament, de comunicare si viata de zi cu zi atat a persoanei in cauza, cat si a familiei sale.

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, in lume exista cel putin 35,6 milioane de persoane  afectate de Alzheimer. In tara noastra, conform Institutului National de Statistica, traiesc aproximativ 275.000 de persoane cu dementa Alzheimer.

Uitarea in totalitate a unor experiente sau a unor persoane, un semn elocvent

In faza initiala a bolii, care dureaza circa 2-4 ani, apar pierderea temporara a memoriei, confuzia, tulburari de judecata sau de dispozitie, greutatea in pronuntarea unor cuvinte, de multe ori aceste semne fiind ignorate de membrii familiei si de persoana afectata.

De asemenea, semne ingrijoratoare pot fi uitarea in totalitate a unei experiente sau a numelui unei persoane, imposibilitatea amintirii datei si uitarea operarii unor actiuni cunoscute in trecut, precum condusul masinii sau manipularea unor instrumente.

In fazele ulterioare, simptomele se agraveaza - bolnavul incepe sa nu mai recunoasca persoane sau obiecte familiare, uita experiente recente, se supara cu usurinta si prezinta tulburari de comportament (ostilitate, incapatanare, necooperare), paranoia, agitatie, tulburari de gandire si de logica. In final, corpul persoanei afectate cedeaza treptat si poate survini decesul.

Testele genetice pot indica predispozitia

Deoarece inca nu se cunoaste cu exactitate care este cauza principala a declansarii bolii Alzheimer si pentru ca nu exista un tratament care sa o vindece este vital ca semnele aparitiei acesteia sa fie recunoscute de timpuriu, fie de persoana afectata, fi mai ales de familia sa pentru a putea beneficia din pripa de mijloacele dezvoltate pentru a mentine calitatea traiului sau la standarde cat mai ridicate si prelungirea vietii.

In acest sens, deoarece s-a constatat ca istoricul familial joaca un rol important, se recomanda efectuarea unor teste genetice pentru depistarea bolii, mai ales in cazul in care exista antecedente in familie.

Glucoza din creier joaca un rol important

De asemenea, potrivit unui studiu recent, unul dintre primele semne ale bolii Alzheimer este un declin al nivelului de glucoza din creier. In acest sens, cercetatorii de la scoala Medicala Lewis Katz al Universitatii Temple au descoperit ca scaderea nivelului de glucoza din creier apare in etapele incipiente ale dizabilitatii cognitive - inainte de aparitia primelor simptome ale tulburarilor de memorie. Concluziile vin in contextul in care hipocampul joaca un rol esential in procesul stocarii amintirilor, acesta bazandu-se in exclusivitate pe glucoza ca sursa de energie.

In plus, conform unei alte cercetari recente efectuata in China, persoanele care prezinta un deficit de vitamina A sunt mai predispuse sa dezvolte boala Alzheimer (75% dintre subiectii studiati care aveau o carenta usoara sau semnificativa a acestui nutrient manifestau o depreciere a functiilor cognitive in comparatie cu cei care inregistrau niveluri normale de vitamina A). Vitamina A se gaseste in mod natural in fructe si legume precum morcovi, broccoli, pere si avocado. De asemenea, aceasta este prezenta si in alimente de origine animala, precum peste sau ficat. Comentarii

Lasa-ne comentariul tau