Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Infarctul miocardic acut

04-12-2014

In acest numar vom discuta despre o afectiune care in tarile dezvoltate si de asemenea in tara noastra se afla intr-un top nedorit al celor mai frecvente cauze de deces - INFARCTUL MIOCARDIC ACUT.S-a constatat ca in sezonul rece mortalitatea prin aceasta redutabila boala este mai ridicata. Barbatii sunt mai frecvent afectati decat femeile indeosebi cei cu varsta cuprinsa intre 45 si 54 de ani.

Infarctul miocardic acut


In acest numar vom discuta despre o afectiune care in tarile dezvoltate si, de asemenea, in tara noastra se afla intr-un top nedorit al celor mai frecvente cauze de deces - INFARCTUL MIOCARDIC ACUT. S-a constatat ca in sezonul rece mortalitatea prin aceasta redutabila boala este mai ridicata. Barbatii sunt mai frecvent afectati decat femeile, indeosebi cei cu varsta cuprinsa intre 45 si 54 de ani.

CAUZE SI INCIDENTA Principalul factor cauzal al infarctului miocardic este reprezentat de ateroscleroza coronariana. Prin ateroscleroza coronariana intelegem modificarile patologice aduse arterelor coronare prin acumulare de lipide (grasimi) si tesut fibros care duc la reducerea calibrului vascular.

Factorii de risc majori care determina ateroscleroza coronariana sunt reprezentati de: hipertensiunea arteriala, diabetul, fumatul si dislipidemiile (anomalii ale nivelului de lipide - grasimi - din sange). Pe scurt, pentru a preintampina aparitia unui infarct miocardic este important sa avem o alimentatie cat mai sanatoasa, sa ne monitorizam tensiunea arteriala, iar in cazul in care aceasta depaseste valorile normale sa adoptam un tratament adecvat si, de asemenea, un stil de viata echilibrat fara excese (alcool, fumat, diferiti excitanti: cafea etc.).

Un factor a carui importanta a crescut considerabil in secolul vitezei, aglomeratiei si zgomotului urban este reprezentat de STRES-ul psihosocial. Da, asa cum toti experimentam in fiecare zi, incepand cu urcatul la volan si terminand cu situatiile tensionate aduse de viata profesionala sau privata, stresul este cel care poate conduce, in final, la aparitia unui infarct miocardic acut. Acest factor capata o importanta crescuta in cazul indivizilor ambitiosi, agresivi, care isi ingaduie prea putine momente de relaxare si, de asemenea, este alimentat de prezenta starilor anxioase.

SIMPTOME Iata cateva elemente care trebuie urmarite si semnalate in cazul unui infarct acut de miocard: senzatie de durere puternica sau opresiune toracica localizata, de cele mai multe ori, inapoia sternului si care iradiaza in regiunea precardiaca, in brate, gat, mandibula, de obicei spre partea stanga a corpului. Durata durerii este de una sau cateva ore dupa care dispare treptat, lasand in urma ei o durere surda sau senzatie de jena ce poate persista inca 1-2 zile. De asemenea, tulburarile de ritm cardiac pot insoti debutul infarctului acut de miocard. Prezenta simptomelor infarctului miocardic - durere intensa, sfasietoare, opresiune toracica, prezenta aritmiilor, disconfort toracic prelungit (> 30 minute), hipotensiune arteriala, stare de soc - necesita prezentarea imediata a pacientului la spital pentru investigatii si tratament.

Cum ne protejam impotriva acestei afectiuni care ne poate marca existenta sau chiar ii poate pune stop in momente nu tocmai potrivite? De ce unii indivizi fac infarct, iar altii nu? Profesiunile care reclama un efort fizic important sunt mai rare in zilele noastre. Astfel, s-a analizat practicarea sportului in orele libere sau in zilele libere de la sfarsitul saptamanii. Miscarea zilnica este extrem de importanta in prevenirea aparitiei bolii. Vitaminele C si E prezente in alimentatie, precum si cantitatea de fibre vegetale reprezinta un factor protector important.

De asemenea, consumul moderat de alcool (pana la 59 ml alcool pe zi) previne aparitia infarctului miocardic. Cel mai indicat este vinul. Din punct de vedere al factorilor protectori sociali se pare ca mariajul fericit este cel mai important, asa ca, iata, armonia conjugala, pe langa numeroase alte roluri il are si pe cel de "salvator" al inimii la propriu.

Cam atat despre aceasta afectiune, astept intrebarile si sugestiile voastre asupra altor subiecte care doriti sa fie tratate in paginile revistei Dona Info pe adresa redactiei. Pana la urmatoarea noastra intalnire din paginile revistei, va urez sanatate in corp si spirit. Dr. GEORGE GHICA
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau