Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Infectia cu HPV, una dintre cauzele cancerului oral

02-12-2015

Despre cancerul oral se vorbeste mult in ultima vreme, in special de cand actorul Michael Douglas a declarat ca a fost diagnosticat cu aceasta afectiune. Statisticile arata ca numarul cazurilor de cancer oral creste de la an la an, iar specialistii sunt de parere ca acest lucru este cauzat in special de cresterea numarului de fumatori, dar si de consumul de alcool.

Infectia cu HPV, una dintre cauzele cancerului oral


Despre cancerul oral se vorbeste mult in ultima vreme, in special de cand actorul Michael Douglas a declarat ca a fost diagnosticat cu aceasta afectiune. Statisticile arata ca numarul cazurilor de cancer oral creste de la an la an, iar specialistii sunt de parere ca acest lucru este cauzat in special de cresterea numarului de fumatori, dar si de consumul de alcool.

Cei mai predispusi la acest tip de cancer sunt barbatii cu varsta de pana la 50 de ani, majoritatea fiind purtatori ai tulpinilor cancerigene ale virusului Papilloma uman (HPV), potrivit celor mai recente studii in domeniu.

Atunci cand cancerul oral este descoperit in fazele initiale, pacientii au o rata de supravietuire de 80-90%, insa, din pacate, majoritatea persoanelor se adreseaza medicului atunci cand afectiunea este in stadiu avansat, iar simptomele sunt suparatoare. In acest caz, rata de supravietuire este una dintre cele mai scazute dintre toate tipurile de cancer - circa 43% la cinci ani de la diagnostic, conform The Oral Cancer Foundation.

Cel mai frecvent apare la nivelul limbii

Cancerul oral poate aparea in orice regiune a cavitatii bucale sau oro-maxilo-faciale, iar cel mai frecvent debuteaza la nivelul limbii, insa poate aparea si pe buze sau obraji.

Initial, afectiunea poate sa nu dea simptome. Se poate manifesta la inceput sub forma unor leziuni ulcerative nedureroase, manifestate prin aparitia unor celule scuamoase, plate, aparute pe limba, obraji şi buze, ce se acutizeaza ulterior. Este vorba despre pete rosii si/sau albe in gura, sangerari, dificultate sau dureri la inghitire ori leziuni sau inflamatii pe buze, pe limba sau pe obraji, care nu se vindeca.

In cazul cancerului limbii, leziunile apar, de obicei, pe marginile laterale ale acesteia, pe fata ventrala si mai rar pe varf sau pe fata dorsala. De asemenea, la nivelul planseului bucal, in general, tumorile maligne apar in zona anterioara a acestuia.

In timp, cancerul oral evolueaza si se raspandeste in organism prin sistemul limfatic aparand mai intai langa ganglionii limfatici localizati la gat.

Ganglionii mariti, un posibil semn

Deoarece cancerul oral evolueaza foarte rapid, este extrem de importanta recunoasterea simptomelor si inceperea de urgenta a tratamentului corespunzator. De altfel, este esential ca orice formatiune neobisnuita aparuta la nivel oro-facial sa fie investigata de medic in cel mai scurt timp.

Pe langa anumite formatiuni suspecte aparute in gura, un alt semn care trebuie sa ridice suspiciuni este marirea in volum a ganglionilor care devin ca niste „pietre”, duri si imobili, fapt ce cauzeaza dificultati la inghitire.

Diagnosticul se stabileste atat in urma unui consult de specialitate, dar si al biopsiei prin care se poate decide daca zona anormala este sau nu canceroasa.

Analiza pentru depistarea HPV, deosebit de importanta

Tratamentul cancerului oral se face in functie de stadiul de evolutie al acestuia la momentul depistarii lui. Pentru aceasta, este nevoie de investigatii amanuntite ce includ si radiografii dentare, computer tomograf sau RMN.

Pentru a preveni aparitia si dezvoltarea cancerului oral, renuntarea la fumat si consumul moderat de alcool joacă un rol esential, la fel si igiena bucala. Foarte importanta este si protectia in cazul sexului cu partener ocazional pentru a preveni infectia cu HPV, una dintre cauzele care determina aparitia acestui tip de cancer.

De asemenea, controlul medical periodic poate fi salvator. Acesta trebuie efectuat de medicul stomatolog la nivelul gurii si gatului pentru a observa daca exista pete, umflaturi, depuneri, noduli, inflamatii sau alte probleme. Pentru examinare se poate folosi si tehnologia moderna. Unul dintre aparatele folosite in scanarea orala este VEL-scope cu ajutorul caruia se inspecteaza cavitatea bucala si se pot identifica formatiunile tumorale. Comentarii

Lasa-ne comentariul tau