Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Infectiile - pericolul de nicaieri si de pretutindeni

09-12-2014

Infectiile pandesc la tot pasul, iar pana la inventarea antibioticelor constituiau una dintre principalele cauze de mortalitate in lume. Riscul contractarii unei boli determinate de un agent patogen scade considerabil daca se cunosc modalitatea de transmitere a acesteia si felul in care se poate tine la distanta.

Infectiile - pericolul de nicaieri si de pretutindeni


Infectiile pandesc la tot pasul, iar pana la inventarea antibioticelor constituiau una dintre principalele cauze de mortalitate in lume. Riscul contractarii unei boli determinate de un agent patogen scade considerabil daca se cunosc modalitatea de transmitere a acesteia si felul in care se poate tine la distanta. Bolile infectioase au doua cai de transmitere: prin contact direct si indirect.

Prima este cea mai usoara si poate avea loc prin trei moduri: de la persoana la persoana (prin transferul direct al bacteriilor, virusurilor sau microbilor de la o persoana bolnava la una sanatoasa prin simpla atingere, schimb de fluide sau transfuzii de sange), de la animal la om (muscatura, intepatura sau zgarietura unui animal ori insecta contaminati poate imbolnavi), de la mama la fat (microbii pot traversa bariera placentara si infecta fatul sau contaminarea poate avea loc in timpul travaliului sau al nasterii). Agentii patogeni pot conduce la imbolnavire si prin contact indirect.

Foarte multi pot supravietui pe obiecte (mobilier, clantele usilor, tacamuri, vesela, jucarii, robinete si alte obiecte sanitare etc.), iar atingerea acestora de catre o persoana sanatoasa creste riscul de imbolnavire. Virusurile sau bacteriile care au rezistenta mare in mediul extern sunt mult mai periculosi decat cei care nu rezista in asemenea conditii. Asa sunt bacilul tuberculozei, microbii care cauzeaza difterie, scarlatina, sifilis, rubeola etc. Mainile murdare, ce acumuleaza in cursul zilei cantitati impresionante de microbi, constituie una dintre cele mai frecvente surse de infectare. De altfel, numeroase boli sunt supranumite "ale mainilor murdare". Dintre acestea amintim: dizenteria, hepatita epidemica, toxiinfectiile alimentare, febra tifoida etc.

De asemenea, infectiile pot fi transmise pe cale aeriana, prin picaturi sau particule. Stropii expulzati in aer cu ocazia stranutului, vorbirii sau tusei de catre bolnavi contin microbi si, avand o raza de actiune de pana la 1,5 m, pot contamina tot ce e fiinta omeneasca in jur. O serie de microbi se pot transmite pe calea aerului prin particule extrem de mici, capabile sa ramana in atmosfera timp indelungat, fiind purtate de curenti de aer. Asa pot patrunde in caile aeriene si provoca boala. Pe calea aerului se poate transmite un numar de boli denumite aerogene printre care anginele, difteria, gripa, oreionul, pojarul, scarlatina, varicela, tusea convulsiva etc. Pericolul de imbolnavire este in raport direct cu apropierea de bolnav, de aceea nu sunt indicate vizitele si apropierea de bolnavii contagiosi.

Solul reprezinta o alta sursa importanta de infectie prin permanenta sa contaminare cu dejectiile oamenilor si animalelor. Microbii tetanosului, ai antraxului si gangrenei gazoase pot rezista in sol, ani de zile sub forma de spori.

Reguli profilactice Una dintre cele mai simple si totodata eficiente masuri in reducerea riscului de contaminare o constituie spalarea de mai multe ori pe zi, cu apa si sapun, a mainilor. Obligatoriu, inainte de masa si dupa ce ati folosit toaleta faceti acest lucru. Luati masuri suplimentare de precautie atunci cand pregatiti mancarea: asigurati-va ca suprafetele folosite sunt curate, spalati bine ingredientele, pastrati mancarea preparata, la frigider.

O alta modalitate de a tine bolile infectioase la distanta este vaccinarea. Foarte multe asemenea afectiuni au ajuns sa fie eradicate in urma acestei masuri. Nu imprumutati obiecte personale ca pieptenele, periuta de dinti, lama de ras si nu folositi la comun paharele si vesela.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau