Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Infectiile urinare

21-11-2016

Tractul urinar este format din rinichi, uretere, vezica urinara si uretra. Specialistii spun ca o infectie urinara poate fi provocata de agenti patogeni – bacterii, paraziti, fungi – acestia putandu-se localiza in oricare parte a tractului urinar.

Infectiile urinare


 Deseori, infectiile urinare, denumite cistite, sunt declansate de actiunea unei bacterii asupra tractului urinar. Principalele semne ale afectiunii sunt urinarile frecvente asociate cu usturimi si dureri.

Datele statistice la nivel mondial arata ca infectiile urinare sunt cele mai raspandite infectii, mai des intalnite chiar decat infectiile respiratorii cu tuse si expectoratie. Tot statistic putem spune ca femeile sunt mai predispuse la infectiile urinare, 50% dintre acestea suferind cel putin o data in timpul vietii de o forma de infectie urinara. De ce? Fiindca la femei uretra sau, altfel spus, partea terminala a aparatului renal este mai scurta, permitand astfel patrunderea germenilor cu mai multa usurinta la nivelul vezicii urinare. Barbatii tineri sunt rareori afectati de infectii urinare, in schimb, cei cu varsta peste 50 de ani, cu afectiuni ale prostatei, sunt mai expusi riscului pentru aceste infectii. In peste 80% dintre cazuri, bacteria implicata este Escherichia coli, care se gaseste in mod curent la nivelul colonului si al anusului.

Simptomele infectiei urinare pot varia in functie de varsta, sex si localizarea infectiei la nivelul tractului urinar. Sunt persoane care la debutul bolii nu au niciun simptom. Totusi, primul semn de infectie urinara este nevoie de a urina des, mictiunea fiind insotita de durere si/sau arsuri la urinare.

Medicii atentioneaza ca sunt si cazuri in care urina isi poate schimba culoarea spre rosu – adica poate sa contina sange. Totodata, urina poate sa aiba un miros neplacut.

Majoritatea femeilor simt in aceasta perioada un disconfort la nivelul abdomenului inferior si pot avea unele secretii vaginale anormale.

Factorii de risc ai infectiei urinare sunt: pietrele la rinichi, anumite anomalii congenitale ale tractului urinar. La barbati, prostata marita poate creste riscul de infectie.

Diagnosticul infectiilor urinare se face prin stabilirea germenului care a produs infectia, acest lucru realizandu-se cu ajutorul testelor de laborator – urocultura si antibiograma. Atentie! Specialistii sustin ca in cazul unor pacienti care au infectii urinare repetate, pentru a stabili cauza care a determinat aparitia acestora, se pot face investigatii suplimentare precum: radiografia renala, ecografia renala.

Tratamentul este indicat sa fie urmat numai la recomandarea medicului specialist urolog si sub nicio forma sa fie facut la intamplare. Medicii spun ca, netratate corespunzator, infectiile urinare pot duce in timp la pielonefrite, infectii la nivelul rinichiului. Tratamentul corect al acestei afectiuni consta de cele mai multe ori in administrarea de antibiotice si antiseptice urinare, prescrise numai de medic, dupa examinarea pacientului si a rezultatului de la urocultura. Comentarii

Lasa-ne comentariul tau