Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Infectiile urinare

17-12-2014

Infectiile de tract urinar (ITU) reprezinta unele dintre cele mai frecvent intalnite afectiuni in patologia umana. Este importanta tratarea corespunzatoare a acestora pentru a preveni aparitia complicatiilor si recidivelor ulterioare.

Infectiile urinare


Infectiile de tract urinar (ITU) reprezinta unele dintre cele mai frecvent intalnite afectiuni in patologia umana. Este importanta tratarea corespunzatoare a acestora pentru a preveni aparitia complicatiilor si recidivelor ulterioare. Ce este infectia de tract urinar? Infectia urinara este o inflamatie declansata de prezenta si multiplicarea microorganismelor la nivelul cailor urinare, care in conditii normale sunt sterile (cu exceptia portiunii terminale a uretrei).

Aceste microorganisme pot ajunge in tractul urinar pe trei cai:

calea ascendenta este cea mai frecventa. Originea infectiei este, de obicei, vaginul si regiunea perianala - la femei si ultimii centimetri din uretra - la barbati;

calea sangvina este mai rara si presupune existenta unei infectii anterioare in sange;

calea directa, prin intermediul instrumentarului contaminat in cadrul unor manevre medicale (cateterism uretro-vezical, chirurgie urologica).

Infectiile de tract urinar pot fi joase, la nivelul uretrei (uretrita), vezicii urinare (cistita) sau inalte, la nivelul ureterelor si rinichilor (pielonefrita acuta si pielonefrita cronica). Cum se manifesta? Simptomele acestei afectiuni depind de localizarea infectiei. In cazul cistitei si uretritei pot aparea mictiuni frecvente, usturimi mictionale insotite de nevoia imperioasa de a urina, urina tulbure uneori urat mirositoare sau hematurie (urina cu sange) in cistitele hemoragice.

Pielonefrita acuta se manifesta prin stare generala alterata, febra, frisoane, cefalee, dureri lombare moderate, usturimi mictionale, mictiuni frecvente. Simptomele pielonefritei cronice sunt variate, dar mai putin evidente decat in cazul pielonefritei acute: sindrom astenic, anemie, stare subfebrila, dureri lombare discrete la care se adauga simptomele prezente in sindromul cistic. Cand trebuie sa mergem la medic?

Nevoia imperioasa de a urina insotita de usturime reprezinta de cele mai multe ori semnalul de instalare a bolii. Prezentarea la medic si efectuarea investigatiilor necesare pentru conturarea unui diagnostic este esentiala inca de la debutul simptomelor. Nu este indicata automedicatia deoarece tratarea necorespunzatoare a infectiilor de acest tip poate avea consecinte negative pe termen lung si poate conduce la recidive.

Populatia vizata Aceasta afectiune poate aparea la toate categoriile de varsta. La nou-nascut si sugar prevalenta este mai mare la baieti decat la fete, dar ulterior raportul se inverseaza. Pana la varsta de 65 de ani, aproximativ una din cinci femei prezinta o infectie de tract urinar simptomatica, in timp ce incidenta bolii la sexul masculin este scazuta. Peste 65 de ani, diferenta dintre sexe dispare prin cresterea prevalentei la barbati a afectiunilor prostatice si a interventiilor chirurgicale pe care acestea le impun. La femeia gravida infectia poate aparea ca urmare a stazei provocate de compresia uterului pe uretere si vezica. O forma de infectie urinara care poate aparea in sarcina este bacteriuria asimptomatica care se poate depista doar in cazul efectuarii unei uroculturi si care necesita tratament antibiotic adecvat, in caz contrar putand evolua spre pielonefrita acuta.

Diagnostic Diagnosticul se stabileste pe baza simptomelor relatate de pacient si a uroculturii cu antibiograma, uneori fiind necesare si analize de sange in vederea stabilirii sindromului inflamator (pielonefrita acuta si cronica).

Tratament

Tratamentul se face in functie de diagnostic. Uretritele si cistitele necesita tratament cu antibiotic, pe o durata de 3 zile, stabilit in functie de rezultatul antibiogramei, la care se poate asocia un antiinflamator nesteroidian pentru a reduce edemul si disconfortul creat de mictiune. La acestea se pot adauga suplimente ce contin extract de merisor (Urinal Akut) sau de strugurele ursului (Cystinol), care contin substante ce reduc aderenta bacteriana la epiteliul urinar. In cazul pielonefritelor, tratamentul se face in spital, sub indrumarea medicului specialist, datorita posibilitatii aparitiei complicatiilor.

Regim igieno-dietetic

Masurile preventive sunt extrem de utile, in special, in infectiile recidivante. Acestea includ tratarea eventualelor afectiuni ginecologice, igiena corporala si vestimentara, toaleta riguroasa a regiunii perianale, mictiunea postcoitum, combaterea constipatiei. Se recomanda consumul de lichide, cel putin 2 litri/zi, pentru a facilita eliminarea bacteriilor si a grabi vindecarea.

Recidivele

Peste 20% dintre femeile care au avut un prim episod de cistita prezinta infectii recurente. Printre factorii favorizanti se numara persistenta focarului de infectie in organism din cauza tratamentului incorect si reinfectia in absenta unei anomalii urologice. Se recomanda aceleasi scheme terapeutice ca si la primo-infectie, dar prelungite (7-10zile). Dr. BOGDAN MICU Medic rezident boli infectioase
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau