Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Infertilitatea lupta cu timpul

03-12-2014

Infertilitatea este o problema de sanatate tot mai frecvent intalnita in ultimii ani. Statisticile arata ca, in Romania, unul din sapte cupluri intampina dificultati in procreare. Unele familii accepta ideea si cauta rezolvarea problemei la medic, altele asteapta mult timp pana decid sa se adreseze unui specialist in tratamentul infertilitatii.

Infertilitatea lupta cu timpul


Astăzi, avem posibilitatea de a integra toate investigațiile cuplului într-o singură zi. Investigațiile partenerei includ profilul hormonal, evaluarea rezervei ovariene, permeabilitatea trompelor evaluată prin histerosonografie cu substanță de contrast - HyCoSy, histeroscopie sau laparoscopie diagnostică. Investigațiile partenerului includ spermogramă, spermocultură, anticorpi antispermatici, grad de fragmentare al ADN-ului spermatozoidului), consult urologic, ecografie testiculară. După stabilirea diagnosticului, pacienții trebuie să primească consiliere adecvată în vederea începerii tratamentului adaptat nevoilor lor.

Cauzele ce pot determina infertilitatea

Sunt cauze masculine, cauze feminine și cauze mixte. Dintre cauzele feminine care pot conduce la lipsa unei sarcini sunt cauze ovariene, cauze tubare sau cauze uterine. Lipsa ovulației în cazul ovarului micropolichistic, existența unor tumori pe ovare ce împiedică ovulația, dar și insuficiența ovariană precoce sunt cauze ovariene. Orice tumoră ovariană persistentă peste 6 săptămâni trebuie investigată și tratată. Așteptarea îndelungată în tratamentul unei tumori de ovar este contraproductivă în obținerea unei sarcini. Atenție, o rezervă ovariană scăzută (determinată prin dozarea hormonului anti-mullerian - AMH și numărătoarea foliculilor antrali) trebuie să atenționeze femeia că ajutorul unui medic specializat în medicina reproductivă poate să mai ofere o șansă în obținerea unei sarcini. Epuizarea ovarului va determina instalarea unei menopauze precoce, iar atunci ajutorul medical devine limitat.

Cauze tubare

Trompele au cel mai important rol în obținerea unei sarcini. În trompe se produce fecundația și se dezvoltă embrionul în primele 5 zile de viață. Cam același lucru se întâmplă în cazul fertilizării in vitro. Se obține sarcina și se urmărește dezvoltarea embrionului până în stadiul de blastocist. Deci, cel mai bun laborator de fertilizare este trompa femeii. Investigația trompelor uterine și tratamentul lor trebuie să fie profesioniste. Instilațiile utero-tubare pot fi o capcană în tratamentul infertilității. Cauze uterine. Uterul trebuie investigat prin histeroscopie și/sau laparoscopie. Sinechia uterină, polipul endometrial, fibroamele intracavitare se pot trata prin histeroscopie într-o singură zi. Laparoscopia este standardul de aur în verificarea permeabilității tubare. Prin laparoascopie se mai pot trata tumorile ovariene, endometrioza sau fibroamele uterine.

Cauzele masculine

Sunt determinate de numărul mic de spermatozoizi, de mobilitatea scăzută și de morfologia anormală a acestora. Din 2010, Organizația Mondială a Sănătății a publicat un ghid pentru analiza spermatozoizilor. Practic, orice laborator din lume ar trebui să analizeze și să exprime rezultatele conform acelui ghid medical. În realitate, am găsit multe variații ale spermogramelor, unele laboratoare fiind departe de standardul în vigoare. Testul MAR sau anticorpii antispermatici trebuie să ie incluși în orice spermogramă standard.

Cauzele mixte

Ale infertilității implică faptul că ambii parteneri au o problemă. Sintagma „sunteți tineri, sunteți stresați” poate fi un adevărat bumerang în rezolvarea acestei probleme. Întotdeauna infertilitatea are o cauză care trebuie găsită și remediată.

Există și cauze genetice și cauze imunologice responsabile de imposibilitatea procreării. Acestea sunt rare, greu de depistat și de tratat. Dacă a trecut mai mult de un an și un cuplu nu a obținut sarcina, trebuie să se adreseze unui medic. Uneori, în urma analizelor, a ecografiei și a examenului clinic se poate ajunge la concluzia că este puțin probabil să se obțină sarcina pe cale naturală și se intervine cu metode medicale de reproducere umană. Procedurile ce se pot efectua în scopul obținerii unei sarcini sunt: inseminare intrauterină cu spermă de la partener sau de la donator, fertilizare in vitro, ICSI (injecţie intracitoplasmatică de spermatozoid) şi IMSI (injecţie intracitoplasmatică de spermă selectată morfologic).

Cuplurile trebuie să îndrăznească să ceară ajutorul unui medic. Copiii nu ar trebui să se lase așteptați! Vin singuri sau îi ajutăm să vină!
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau