Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Infestarea cu paduchi de cap, o realitate a comunitatilor

05-02-2015

Chiar dacă trăim într-o epocă modernă, nu este an să nu ne confruntăm cu epidemii de diverse tipuri la începerea școlii, printre care și infestarea cu paduchi. Afla mai multe despre cum te poti proteja.

Infestarea cu paduchi de cap, o realitate a comunitatilor


Traiul în comunități are nenumărate avantaje, dar și unele dezavantaje. Printre acestea din urmă se numără ușurința cu care se pot transmite, de la un individ la altul, microbi, virusuri și paraziți. Astfel, chiar dacă trăim într-o epocă modernă, nu este an să nu ne confruntăm cu epidemii de diverse tipuri la începerea școlii, printre care și infestarea cu păduchi. Pediculoza afectează serios nu numai copilul, ci și familia acestuia și întreaga comunitate, având urmări la nivel social.

Paduchii pot supraviețui două zile în mediul exterior scalpului

Păduchii de cap
(Pediculus humanus capitis) sunt paraziți care trăiesc numai pe oameni și se hrănesc cu sânge din vasele de sânge ale scalpului. Mușcătura lor nu se simte imediat, deoarece acești paraziți introduc în piele un anestezic, însă mai târziu în locul respectiv apar mâncărimi serioase, iar scărpinatul este inevitabil.

Păduchii de cap au mărimea unei semințe de susan, au șase picioare și pot fi văzuți cu ochiul liber. Ei pot fi întâlniți în trei forme: lindină (oul), nimfă și adult.

Ouăle sunt ușor de confundat cu mătreața fiind foarte mici, ovale, albicioase și lipite pe firele de păr. După aproximativ o săptămână ele se transformă în nimfe care se hrănesc cu sânge și se maturizează într-o săptămână. În forma adultă, păduchii au culoarea gri spre alb, însă la persoanele brunete aceștia pot fi mai închiși la culoare. Păduchii pot trăi în păr chiar și 30 de zile, iar în mediul exterior maximum două zile.

Paduchii se transmit și prin obiecte personale

Păduchii capului nu zboară și nici nu sar, dar sunt foarte contagioși în comunități precum grădinițe ori școli. Ei nu se transmit de la animale de companie, dar pot fi luați ușor folosind obiecte personale (pieptăn, perne, fulare, căciuli etc.) ale persoanelor infestate.

Conform statisticilor, numărul de fete care au păduchi este de două ori mai mare decât al băieților atât din cauza lungimii mai mari a părului cât și pentru că acestea obișnuiesc mai des să-și împrumute una alteia obiecte personale precum elastice de păr, agrafe, pieptăn sau căciuli.

Paduchii  preferă părul curat

Deși se spune că numai persoanele care nu au o igienă corespunzătoare pot avea păduchi, acești paraziți preferă părul curat și sunt o realitate în toată lumea, atât în țările slab dezvoltate cât și în cele moderne.

Printre semnele pediculozei se numără mâncărimile intense ale scalpului cu precădere în spatele urechilor și în zona cefei. Diagnosticul se pune pe baza semnelor clinice și a depistării paraziților adulți și a ouălelor acestora prin control minuțios.

În cazul în care infestarea nu se tratează de timpuriu, persoana afectată poate manifesta erupții cutanate și infecții cauzate de scărpinatul intens. De asemenea, aceasta poate infesta foarte ușor întreaga comunitate.

Se spală temeinic toate hainele, lenjeriile și accesoriile

Odată date jos de pe firul de păr, ouăle trebuie strivite, ele putând supraviețui până la trei zile pe jos, pe perne sau obiecte de îmbrăcăminte de unde pot fi luate și pot ajunge dn nou în păr. Acesta este motivul pentru care reinfestarea cu acești paraziți se face foarte ușor.

Pentru a scăpa de păduchii de cap nu trebuie tratate numai persoanele afectate ci toate cele care au intrat în contact cu acestea – se știe că peste jumătate dintre copiii infectați au rude purtătoare de păduchi.

Odată cu folosirea unui tratament adecvat, se spală toate hainele, prosoapele și așternuturile cu apă fierbinte și detergent și se calcă cu fierul încins, iar accesoriile personale, în special cele pentru îngrijirea podoabei capilare, se dezinfectează temeinic. Atenție! Procedura de igienizare și dezinfectate trebuie repetată câteva zile la rând deoarece păduchii pot supraviețui unui ciclu în mașina de spălat.

Pentru prevenirea infestării cu păduchi de cap orice persoană care a descoperit la copilul său prezența acestor paraziți trebuie să anunțe imediat autoritățile școlii sau grădiniței pentru a limita infestarea. Nu este un motiv de rușine, ci o realitate socială la care trebuie reacționat cu vigilență.

Folositi  produse spciale, ce omoară paraziții

Printre produsele pe care le puteți găsi în farmacii contra păduchilor de cap se numără șampoanele Hipocrate Paranix și Santaderm, loțiunea Parasidose, spray-urile pentru prevenție Hipocrate Paranix sau Parasidose Repelent, dar și pieptenele Hipocrate Paranix.

O soluție naturistă eficientă constă în amestecarea de zece picături de esență de mușcată, esență de rozmarin, esență de cimbru sau de levănțică și esență de arbore de ceai, în părți egale, combinate cu ulei de măsline sau cu apă caldă. Se freacă bine scalpul, se acoperă cu un prosop timp de două ore și apoi părul se spală cu șampon și se piaptănă cu un pieptăn cu dinții apropiați.

Foarte bun este și uleiul de nucă de cocos, care se găsește la magazinele naturiste. Se unge părul și scalpul și se lasă una-două ore apoi se spală cu șampon.

În cazul copiilor mai mici de 2 ani, este necesar un consult la medicul pediatru deoarece majoritatea tratamentelor sunt contraindicate la această vârstă.

Alte tipuri de asemenea paraziți sunt păduchii lați (Phthirius pubis) - insecte galben-cenușii care trăiesc în zona pubiană și se transmit prin contact sexual – și păduchii de corp (Pediculus humanus corporis) - identici cu cei ai capului, dar care trăiesc pe corp și se ascund în haine și lenjerii de pat.
Comentarii

Nicoleta S.
In urma cu ceva timp in urma, am vazut in capul colegei mele care statea foarte aproape de mine multe puncte albe si am crezut ca este matreata. Dar cand m-am uitat mai bine am vazut paduchii miscandu-se, si mi-a fost rusine sa-i spun, m-am gandit ca o sa prinda ura pe mine. Apoi seara ma manca foarte rau, asa ca m-am controlat si am vazut ca am si eu paduchi.M-am dat cu o solutie speciala, am incercat si gaz dar m-am iritat, chiar nu stiam ce sa mai fac. Dupa ce tot am cautat produse, am descoperit cateva produse naturale pe baza de ulei 100% pur din arbore de la Thursday Plantation. Am folosit un gel natural impotriva paduchilor si lindinilor. Apoi dupa cateva zile am facut iar tratamentul ca sa fiu sigur ca nu a ramas nimica. La mine a functionat, am scapat de tot de ei si va recomand. Pupici.

Lasa-ne comentariul tau