Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Ingrijirea pielii iarna

30-12-2014

În sezonul rece, fiecăruia dintre noi i-ar prinde bine un ritual de îngrijire al pielii pe care ar trebui să-l respectăm cu sfințenie, dacă punem preț pe sănătatea proprie.

Ingrijirea pielii iarna


Iarna, tot mai multe persoane se confruntă cu problema pielii uscate. Din cauza temperaturilor foarte scăzute, a aerului uscat și a umidității diminuate, pielea corpului uman devine mai uscată, mai ștearsă și mai iritată.

În această perioadă, zonele corpului care sunt expuse cel mai mult la frig sunt mâinile și fața. Mâinile devin aspre, tegumentele sunt uscate și îngroșate, se înroșesc și pot crăpa. Pot apărea mâncărimi, usturimi și senzația de piele care strânge. Suferința tenului duce la accentuarea ridurilor și la o stare de disconfort.

Ce recomandă medicul dermatolog? 

• Frigul nu irită doar o piele sănătoasă, ci poate să și înrăutățească problemele deja existente ale pielii.

Pașii esențiali pe care trebuie să-i urmeze fiecare dintre noi, în vederea pregătirii pielii pentru anotimpul rece, sunt următorii:

• Înainte de a ieşi din casă se recomandă aplicarea unei creme hidratante pe față, gât și mâini, și care să fie pe bază de glicerină, vitamina E și vitamina A. Crema hidratantă va menține umiditatea pielii expusă la frig și la vânt, și o va proteja de agresiunile din mediul înconjurător.

• Buzele au de suferit din cauza frigului, de aceea din trusa cu produse de îngrijire nu trebuie să lipsească balsamul de buze. Alege unul cu factor de protecție SPF 15, dar și substanțe antiseptice, care să ajute la vindecarea buzelor crăpate.

• Ai grijă de păr! Evită pe cât posibil uscătorul și folosește un balsam protector, dar și măști hidratante o dată pe săptămână.

• Mâinile sunt de regulă mai uscate decât alte zone, astfel că pot apărea mici fisuri ale pielii, iritații sau senzația de mâncărime. Ideal ar fi să purtăm mănuși (din bumbac) atunci când temperaturile sunt scăzute.

• Iarna, unghiile pot prezenta o tendință de exfoliere; pentru o bună hidratare le puteți ține timp de 20 de minute, într-o ceșcuță cu ulei călduț, de 3 ori pe săptămână.

• Este de preferat să nu se folosească săpunurile agresive, degresante, fiindcă mâinile vor rămâne uscate. De preferat sunt săpunurile care au și cremă hidratantă. Totodată, dușurile fierbinți îndepărtează uleiurile naturale ale pielii, de aceea sunt recomandate dușurile cu apă călduță.

• O dietă echilibrată este esențială pentru sănătatea pielii. Consumați fructe și legume și hidratați-vă corespunzător.

DR. Simona Georgescu

Profesor universitar, Medic Primar Dermato-Venerologie, Clinica ProVitaComentarii

Lasa-ne comentariul tau