Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Insolația, ușor de prevenit prin hidratare și protecție solară

03-08-2018

Deși prima parte a verii din acest an a fost una neobișnuit de umedă și zgârcită cu perioadele caniculare cu care eram obișnuiți, chiar și o expunere de scurtă durată la soarele arzător și la temperaturi ridicate poate avea efecte nedorite și poate duce, în anumite condiții la instalarea insolației.

Insolația, ușor de prevenit prin hidratare și protecție solară


Insolația este o stare patologică ce apare pe fondul expunerii excesive la soarele puternic și a deshidratării din cauza unui consum insuficient de lichide. În astfel de momente sistemele de termoreglare ale organismului își pot pierde cu ușurință capacitatea de a reveni la temperatura normală din cauza perturbării procesului natural de evaporare prin transpirație, creșterea fluxului sanguin și expirarea aerului cald, cu efect răcoritor asupra pielii și a organelor interne.

Insolația se manifestă prin febră, dureri de cap, amețeli, greață, piele uscată foarte expusă la arsuri, puls accelerat, vărsături, respirație precipitată, pupile dilatate, confuzie, delir, stări de leșin, frisoane și convulsii.

Cei mai afectați de insolație sunt copiii și bătrânii, dar și bolnavii care suferă de afecțiuni cronice cum ar fi diabetul și bolile cardiace, sau care urmează un tratament cu medicamente ce interferează cu sistemele de reglare a temperaturii (de exemplu antihistaminicele).

Din fericire, insolația este foarte ușor de prevenit, astfel:

- Nu se stă la soare fără a se consuma multă apă. În acest sens, cea mai bună este apa la temperatura corpului băută cu înghițituri mici, câte un pahar la o jumătate de oră. Este foarte important să nu se aștepte senzația de sete deoarece atunci înseamnă că deja corpul suferă. Nu sunt recomandate băuturile reci în zilele călduroase pentru că acestea pot șoca organismul, dar nici băuturile alcoolice, cele cu zahăr sau care conțin cofeină deoarece acestea provoacă setea și deshidratarea.

- Nu se iese afară în temperaturi ridicate și soare fără acoperirea capului și a zonelor mai sensibile ale corpului.

- Se evită alimentele grele și se consumă în fiecare zi cât mai multe fructe şi legume proaspete și zemoase, cum ar fi pepene galben și roşu, castraveți, piersici coapte, roşii și citrice deoarece acestea conțin o mare cantitate de lichide.

- Foarte impotant este să se evite ieșirile în mediul exterior la temperaturi ridicate și la soare dintr-un mediu cu temperatură mai scăzută, cum ar fi încăperile cu aer condiționat. În acest caz, este indicat să se stea câteva minute la o temperatură intermediară.

- Pentru prevenirea insolației se poartă îmbrăcăminte lejeră, din fibre naturale cum ar fi bumbacul sau inul.

- Este esențial să se utilizeze creme și loțiuni de protecție solară, ce se pot achiziționa de la farmacii în funcție de tipul de piele.

- Bebelușii se numără printre categoriile de persoane cele mai afectate de caniculă. Cel mai adesea, din cauza căldurii acestora le dispare pofta de mâncare, așa că aportul de hrană solidă va fi substituit cu lichide. În plus, în sezonul cald ei nu trebuie expuși la soare decât dimineața, până la orele 9.00-10.00 și seara, dupa orele 17.00-18.00.

- În zilele caniculare, conducătorii de autovehicule trebuie să își planifice pe cât posibil deplasările cu autovehiculul în afara intervalului orar 10.00 - 18.00 și să protejeze de razele soarelui copiii și persoanele de vârsta a treia aflați printre pasageri deoarece riscul de insolație și deshidratare este foare ridicat în mașină.

- Bolnavii de inimă sau de plămâni, diabeticii, cei diagnosticați cu cancere și hipertensivii trebuie să țină cont că unele produse medicamentoase pe care le iau de obicei pot dăuna atunci când temperatura este foarte ridicată. Spre exemplu, diureticele care au rolul de a îndepărta excesul de apă din organism cresc pericolul de deshidratare. De asemenea, beta-blocantele pot scădea prea mult ritmul cardiac îngreunând capacitatea organismului de a înlătura căldura excesivă. Așadar, este recomandat ca pe timp de caniculă să se ceară sfatul medicului care le-a prescris.

În cazul apariției unor forme ușoare de insolație se recomandă mutarea într-o zonă răcoroasă și consumul de apă la temperatura camerei cu una-două picături de ulei esențial de mentă și suc de lămâie proaspăt stors. Pielea se unge cu cremă specială pentru arsuri sau cu gel de aloe.

Însă, în cazul unei forme mai grave de insolație este recomandată intervenția de urgență a medicului deoarece insolația poate pune viața în pericol. După apelarea la serviciul de urgență, pacientul se așază într-un loc aerisit dar ferit de soare, pe piele i se pun comprese cu apă rece, iar în cazul în care este conștient și poate să înghită în condiții de siguranță i se oferă apă din belșug pentru hidratare. Dacă nu este conștientă, persoanei trebui să i se scadă temperatura prin ventilație și dușuri reci până la sosirea echipajului de intervenție.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau