Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Insolatia poate pune viata in pericol

30-04-2015

Insolatia reprezinta o stare ce apare dupa o expunere prelungita la soare si un consum scazut de lichide, atunci cand sistemele de termoreglare ale organismului isi pierd capacitatea de a reveni la temperatura normala. Pentru a intelege acest fenomen, deseori invocat dar tratat de cele mai multe ori cu superficialitate, trebuie amintit ca dupa ce s-a aflat mult timp la caldura corpul elimina temperatura excesiva prin transpiratie.

Insolatia poate pune viata in pericol


Deseori blamata, transpiratia este foarte folositoare deoarece contribuie la evaporare, are un efect racoritor asupra pielii, creste fluxul sanguin si ajuta la expirarea aerului incalzit. Dar in momentul in care, din cauza expunerii prelungite la soare si a aportului insuficient de lichide, aceste procese sunt perturbate si imposibil de controlat de catre organism apar simptomele insolatiei.

Simptomele pleaca de la dureri de cap si moleseala si pot ajunge la lesin.

Semnele insolatiei sunt: arsurile, dureri de cap, febra, pielea uscata, puls accelerat, greata, varsaturi, respiratie  precipitata, pupile dilatate, ameteala, confuzie, oboseala, stari de lesin, dezorientare, frisoane si chiar delir si convulsii.

Cele mai afectate persoane de insolatie sunt copiii si batranii, dar si bolnavii care sufera de afectiuni cronice cum ar fi diabet sau boli cardiace, ori care urmeaza un tratament cu medicamente ce interfereaza cu sistemele de reglare a temperaturii, cum ar fi antihistaminicele.

Pentru a preveni aparitia insolatiei nu trebuie stat la soare fara a consuma multa apa si fara a va acoperi capul, dar si zonele mai sensibile ale corpului. Unul dintre trucurile recomandate de specialisti pentru a va feri de aceasta stare neplacuta cauzata de caldura este sa consumati frecvent lichide hidratante, chiar daca nu simtiti ca va este sete. Foarte impotant este sa nu se iasa direct la caldura si la soare dintr-un mediu cu temperatura mai scazuta si sa se poarte imbracaminte lejera, din fibre naturale cum ar fi bumbacul sau inul.

Este recomandabil sa se utilizeze creme de protectie solara, ce se pot achizitiona de la farmacii in functie de tipul de piele.

In ciuda a ceea ce se crede, o bautura rece consumata in zilele calduroase poate face mai mult rau decat bine deoarece socheaza organismul si provoaca setea.

Hidratarea este extrem de importanta

In cazul aparitiei unor forme usoare de insolatie, cea mai buna este apa plata la temperatura camerei cu una-doua picaturi de ulei esential de menta. Pielea este bine sa se unga cu crema speciala sau cu gel de aloe. Tot pentru pielea supraexpusa la soare este bun si sucul de cartofi cruzi.

Daca persoana afectata se simte foarte rau trebuie mers de urgenta la medic deoarece insolatia poate pune viata in pericol. Ca masuri de prim-ajutor, bolnavul se asaza intr-un loc aerisit, dar ferit de soare, pe piele i se pun comprese cu apa rece, iar in cazul in care poate sa inghita in conditii de siguranta i se dau circa doi litri de apa in primele doua ore, pentru hidratare.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau