Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Insuficiența cardiacă poate fi prevenită

27-11-2018

Una dintre principalele cauze de deces cardiovascular în România, insuficiența cardiacă este o afecțiune foarte gravă, care afectează circa un milion dintre români. Mai exact, aproximativ 4,7% din populaţia de peste 35 de ani suferă de insuficiență cardiacă și, în condițiile în care percepţia acestei boli este foarte scăzută - nouă din zece persoane nu sunt conștiente că au această afecţiune - se estimează că în următoarea decadă prevalenţa ei va creşte cu 60%-70%, conform Fundației Române a Inimii

Insuficiența cardiacă poate fi prevenită


În cazul unei persoane care suferă de insuficiență cardiacă inima sa este incapabilă să pompeze sângele spre organe şi ţesuturi, dar şi să primească sângele de la organe. În consecinţă, ţesuturile primesc mai puţin sânge ca urmare a incapacităţii inimii de a pompa, iar pe de altă parte, sângele stagnează şi se acumulează în organe, ca urmare a incapacităţii inimii de a-l primi.

Cauzele insuficienţei cardiace sunt, de cele mai multe ori, cardiopatia ischemică, hipertensiunea arterială, infarctul miocardic acut, probleme la nivelul valvelor cardiace, cardiomiopatiile şi bolile congenitale cardiace.

Cardiopatia ischemică ce se manifestă atunci când apar îngustări (stenoze) la nivelul arterelor care irigă inima. Prin urmare, inima va fi irigată insuficient, fapt ce îi va afecta funcţia de pompare a sângelui.

Hipertensiunea arterială determină creşterea presiunii sângelui în vase şi, astfel, inima trebuie să depună un efort suplimentar pentru a putea pompa sângele.

Infarctul miocardic acut reprezintă distrugerea unei anumite părţi a muşchiului cardiac în urma blocării arterei ce asigură hrănirea zonei.

Problemele valvelor cardiace forțează inima să depună un efort mai mare ca să împingă sângele printr-un orificiu îngustat sau să pompeze sânge atât în vase, cât şi înapoi în camerele cardiace.

În cazul cardiomiopatiilor, fibra musculară cardiacă nu se poate contracta şi astfel apare insuficienţa cardiacă.

Bolile congenitale cardiace apar de la naştere și determină tulburări majore ale funcţiei inimii. Ele pot lua forma unor găuri la nivelul pereţilor ce separă camerele cardiace, dezvoltarea insuficientă a unor camere cardiace, afectarea valvelor cardiace şi ale vaselor mari.

La cinci ani de la primirea diagnosticului, 40-50% din pacienţii cu insuficiență cardiacă mor.

Din fericire, speranţa de viaţă a pacienţilor cu insuficienţă cardiacă a crescut datorită descoperirilor medicale recente, însă este vital ca boala să fie diagnosticată într-un stadiu cât mai incipient.

Simptomele cele mai frecvente ale insuficienţei cardiace sunt oboseala, dispneea, tahicardia, tusea la efort sau noaptea şi edemele (umflarea picioarelor ca urmare a reținerii de lichide).

În cazul în care se observă unul sau mai multe dintre aceste simptome este necesar un control medical de specialitate.

Pentru prevenirea insuficienței cardiace este importantă adoptarea unui stil de viață sănătos, caracterizat de cât mai multă mișcare în aer liber, pacticarea zilnică a unui program de activitatea fizică, în limita tolerabilității și o alimentație curată, săracă în produse procesate industrial, bogată în fructe și legume și evitarea zahărului, produselor prăjite și de patiserie, a alcoolului și a sării, aceasta din urmă mărind considerabil riscul de retenție de lichide, care agravează boala.

De asemenea, fumatul este deosebit de nociv, în special pentru persoanele predispuse la insuficiență cardiacă deoarece cauzază îngustarea vaselor de sânge și creșterea tensiunii arteriale.

Greutatea corporală trebuie și ea menținută în parametri optimi pentru a nu obosi inima.

Tensiunea trebuie controlată periodic, iar dacă nu este normală trebuie investigată și tratată cât de curând.

Valorile glicemiei se recomandă să fie controlate periodic și menținute la valori normale, altfel este bine de știut că diabetul afectează mușchiul cardiac.

Și nivelul coesterolului trebuie ținute sub control. Depunerile de colesterol în exces pe pereții arterelor cauzează îngustarea acestora și apariția bolii cardiace ischemie și a infarctului.

De asemenea, sunt indicate controalele medicale periodice pentru scăderea riscului de apariție a insuficienței cardiace.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau