Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Insuficienta renala cronica:cand rinichii intra in faliment

17-12-2014

Insuficienta renala este o maladie serioasa a rinichilor, cu o incidenta in continua crestere, care consta in diminuarea capacitatii rinichilor de a asigura filtrarea si eliminarea produselor toxice ale sangelui, imposibilitatea de a controla echilibrul corpului in apa si saruri, dar si de a regulariza presiunea sanguina.

Insuficienta renala cronica:cand rinichii intra in faliment


Insuficienta renala este o maladie serioasa a rinichilor, cu o incidenta in continua crestere, care consta in diminuarea capacitatii rinichilor de a asigura filtrarea si eliminarea produselor toxice ale sangelui, imposibilitatea de a controla echilibrul corpului in apa si saruri, dar si de a regulariza presiunea sanguina. Exista doua forme ale bolii, acuta si cronica, ambele reprezentand raspunsuri, ecouri, ale unor afectiuni care implica, de obicei, rinichii.

Cum daca in cazurile acute nu se intervine prompt medical (daca suferindul nu se prezinta de urgenta la spital), problema degenereaza rapid si sever, ne vom axa dezbaterea asupra genului cronic, cu evolutie indelungata. Mai ales persoanele care au fost diagnosticate cu suferinte renale e intelept sa acorde o mare atentie articolului de fata, pentru a putea recunoaste semnele premergatoare (destul de vagi) si a actiona in consecinta.

Simptomatologia

Insuficienta renala cronica (IRC) este stadiul ultim fie al bolilor de rinichi bilaterale (in special consecinta a glomerulonefritelor, a glomerulonefrozelor si a pielonefritelor cronice), fie al hipertensiunii arteriale maligne, fie al astuparii cailor urinare, fie al diabetului. In stadiul compensat - cand inca rinichii pot sa mentina constanta cantitatea de sare, apa, substante azotate si electroliti in organism, ceea ce se realizeaza in principal prin poliurie -, starea generala este relativ buna. Bineinteles, pot aparea unele semne clinice, precum astenia si scaderea poftei de mancare, dar cel mai important este poliuria (eliminarea de urina in cantitate mai mare decat cea normala).

In stadiul decompensat, pacientul se simte din ce in ce mai rau. Tulburarile digestive se accentueaza, aparand inapetenta, greturile, varsaturile si/sau diareea. Bolnavul prezinta prurit (mancarimi ale pielii) si o paloare caracteristica (galben-murdar) a tegumentelor si mucoaselor. Apar, de asemenea, semne nervoase: cefalee, ameteli, somnolenta sau crize convulsive. Se mai constata dificultati respiratorii, anemie si unele tulburari hemoragice. Mictiunile sunt tot foarte masive, iar urina este pala. Mai tarziu apare oliguria terminala, cand pacientul aproape nu mai urineaza. La aceste simptome se adauga cele ale afectiunii cauzale, declansatoare. Organismul retine azotati, ale caror valori in sange, cresc. Tulburarile hidroelectrolitice survin cand functia excretoare este prabusita. Acidoza (cresterea aciditatii si reducerea rezervei alcaline din sange) este intotdeauna prezenta in aceasta etapa. Uremia constituie stadiul terminal.

De retinut!

Evolutia IRC este foarte variabila, uneori boala degenerand rapid (in cateva luni), alteori durand decenii. Numerosi suferinzi nu sunt constienti de prezenta bolii decat dupa ce functia renala s-a redus la 25% din normal. Supravegherea riguroasa, cu mentinerea echilibrelor hidroelectrolitic si metabolic, permite o supravietuire indelungata. In stadiul compensat, prognosticul este relativ bun. Complicatiile sunt numeroase, cea mai periculoasa fiind acumularea de lichid in plamani sau creier (edem). Diagnosticul pozitiv se bazeaza pe explorarile functiilor renale.

Dieta corecta

Un regim moderat hipoproteic (cu evitarea oualor, cu mai putina carne, lactate si produse derivate), normocaloric (1800-2500 kcal/zi) este esential pentru a preveni degenerarea renala. Uneori, in special daca pacientul este hipertensiv, se indica si limitarea aportului de sare. Daca IRC este insotita de diabet, dulciurile sunt interzise la modul categoric, altfel nu exista restrictie. Majoritatea caloriilor trebuie sa provina din carbohidrati complecsi, adica din cereale, legume si fainoase (paine, paste). Daca nivelurile sanguine ale calciului si fosforului, ce trebuie monitorizate consecvent, nu sunt corespunzatoare, ratiile alimentare trebuie modificate. Atunci cand afectiunea este in stadiu avansat, dieta hipoproteica poate determina malnutritie si trebuie urmata doar sub supraveghere medicala.

In faza de uremie (intoxicatie generalizata) in special, cand hranirea pe cale orala nu este posibila, se recurge la alimentarea cu sonda sau prin perfuzii intravenoase. In general, doza zilnica de apa este de 1,5-2 litri in stadiul compensat si de 600-700 ml in cel decompensat, adaugandu-se cantitatea de lichid pierduta prin vomismente, diaree si mictiuni.

Terapia este esentiala

Tratamentul profilactic vizeaza evitarea infectiilor (extrem de posibile) si, daca acestea au aparut, combaterea lor corecta, depistarea si ameliorarea in faze incipiente a afectiunilor renale, in special a celor bilaterale. Acidoza se limiteaza administrand produse alcaline, sub forma de lactat de sodiu, bicarbonat de sodiu sau citrat de sodiu; se va avea totusi grija ca sodiul sa nu fie in exces. Hipokaliemia se corecteaza prin aport alimentar (fructe si legume ca atare, sucuri proaspete extrase din ele) si saruri de potasiu. Anemia implica transfuzii mici (100-200 ml sange). Metodele de filtrare extrarenala a sangelui (dializa) nu dau rezultate nete (rinichiul artificial este foarte util).

Trebuie incercate totusi obligatoriu in faza uremica finala, cand se pot obtine unele ameliorari. Transplantul renal pare sa dea rezultate bune.
O atentie deosebita trebuie acordata toaletei bolnavilor: igienizarea gurii (cu glicerina boraxata sau cu apa bicarbonatata), prevenirea si tratarea escarelor, spalarea trupului si, mai ales, a zonei intime. Repausul va fi partial in stadiul compensat (12-14 ore pe zi) si total in cel decompensat.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau