Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Internetul, ajutor in realitate, NU UN SUBSTITUT AL EI!

28-02-2017

Este cunoscuta amploarea pe care a luat-o in ultimii ani internetul in viata copiilor, acesta fiind un subiect discutat intens de psihologi si nu numai. Internetul este astazi o sursa nesfarsita de informatii din toate domeniile, insa specialistii trag un semnal de alarma sustinand ca acesta poate fi atat benefic, cat si daunator pentru cei care il folosesc.

 Internetul, ajutor in realitate, NU UN SUBSTITUT AL EI!


Asa cum bine stii, cei mai captivati de minunile internetului si de jocurile online sunt copiii, acestia fiind atrasi de lumea virtuala.

Unul dintre beneficiile utilizarii internetului este informatia vasta pe care acesta o pune la dispozitie elevului atunci cand doreste sa se documenteze pentru a realiza un referat sau un proiect.

Alte avantaje ale utilizarii calculatorului si internetului, sustin unii cercetatori, sunt stimularea dezvoltarii cognitive si psiho-sociale a copilului si imbunatatirea orientarii vizual-spatiale, a timpului de reactie si a atentiei, prin intermediul jocurilor pe calculator. Totodata, unele cercetari arata ca utilizarea frecventa a motoarelor de cautare ii face pe elevi mai priceputi in a-si aminti unde gasesc informatiile de care au nevoie in loc sa fie nevoiti sa memoreze informatiile in sine.

Astfel, creierul nemaifiind ocupat cu memorarea unei mari cantitati de informaii, poate sa se angajeze si sa aloce mai mult timp altor procese precum gandirea critica si rezolvarea de probleme.

Psihologii afirma, insa, ca efectele pe care folosirea internetului le are asupra copiilor sunt in stransa legatura cu modul in care e utilizat, dar si cu timpul pe care cei mici il petrec in fata calculatorului.

Concluzia la care s-a ajuns in urma unor studii arata ca folosirea frecventa a internetului de catre copil este daunatoare. De asemenea, o perioada mare de timp petrecuta folosind laptopul sau tableta poate sa aiba consecinte neplacute asupra sanatatii mentale si fizice a unui copil. De exemplu, acesta se poate izola de prietenii reali si de membrii familiei si isi poate neglija temele din dorina de a petrece cat mai mult timp in lumea virtuala a jocurilor.

Pe de alta parte, anumite retele sociale sprijina si incurajeaza socializarea online intre elevi, iar vorbitul pe chat, in care majoritatea copiilor folosesc prescurtari pe care ulterior le utilizeaza si la teme, are un impact negativ asupra vorbirii si scrierii corecte in limba romana.

De aceea, este indicat sa se controleze si contorizeze timpul pe care un copil il petrece la calculator. Totul trebuie facut cu masura, existand un echilibru in relatia copilului cu tehnologia moderna si, implicit, cu internetul.


Un alt efect negativ al navigarii pe internet il face pe copil vulnerabil in fata unor informatii din mediul virtual, care pot fi periculoase pentru varsta pe care o are. Sunt o multime de site-uri care incurajeaza violenta sau, mai rau, care determina inceperea activitatii sexuale de timpuriu.

Specialistii sustin ca petrecerea multor ore, zilnic, pe scaun in fata calculatorului duce la posibile deformari ale coloanei vertebrale, in acest fel sanatatea copilului fiind pusa in pericol. De asemenea, folosirea incorecta a timpului liber in fata unui laptop si nu afara, practicand un sport sau pur si simplu jucandu-se cu alti copii, duce la cresterea numarului de copii supraponderali. Un alt pericol al utilizarii, nesupravegheate de parinte, a internetului este accesul celui mic la retelele de socializare. Astfel, in afara filmelor, a jocurilor sau a muzicii, cei mai multi elevi au astazi conturi pe diferite retele de socializare, iar accesul copilului la retelele de socializare nu este un lucru constructiv pentru dezvoltarea armonioasa si sanatoasa a unui copil. De aceea, specialistii recomanda parintilor sa utilizeze programe de filtrare a continutului web, limitand astfel accesul copiilor pe anumite site-uri.

In concluzie, este bine sa fim vigilenti atunci cand copilul incepe sa indrageasca tabletele, laptopurile si smartphonurile, deoarece, desi internetul este o sursa valoroasa de informatii, el este si un real pericol mai ales pentru elevii care au acces nelimitat si necontrolat la mediul online. Mai mult, tu ca parinte trebuie sa-i inveti copilul sa fie atent la avantajele si dezavantajele folosirii internetului si la modul in care acesta poate sa fie folosit corect si folositor. Educatia folosirii internetului este extrem de importanta, cu ajutorul ei un copil putand evita sa cada in capcana tehnologiei moderne actuale.

Adolescentii trebuie invatati sa utilizeze internetul in favoarea lor, iar rolul parintelui este acela de a media relatia copiilor cu internetul, care trebuie sa ramana un ajutor pretios in viata de zi cu zi si nu un substituit al acesteia. Comentarii

Lasa-ne comentariul tau