Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Intervenția corectă în caz de infarct miocardic este vitală

20-11-2018

Obstruarea unui vas de sânge sau a unei artere coronare, după caz, așa cum se întâmplă în timpul infarctului, reprezintă o urgență medicală, iar recunoașterea simptomelor și intervenția corectă și imediată pot preveni distrugerea unui organ și pot ajuta la salvarea vieții victimei.

Intervenția corectă în caz de infarct miocardic este vitală


Infarctul miocardic reprezintă o întrerupere a fluxului sangvin la nivelul unei porțiuni a inimii. Ca urmare se ajunge la moartea celulelor miocardice.

Cel mai frecvent, acesta are loc prin obstrucția unei artere coronare după ruptura unei plăci de aterom (depozit de lipide și celule albe la nivelul peretelui arterial).

Atenție! Înfundarea acestui vas timp de peste 15 minute conduce la moartea muşchiului inimii.

Cu cât vasul de sânge este mai mare, cu atât starea victimei este mai gravă.

Simptomele specifice infarctului miocardic debutează brusc și evoluează extrem de rapid.

Cel mai frecvent simptom este durerea toracică anterioară, descrisă ca o gheară în piept sau ca o senzaţie accentuată de presiune - angină pectorală.

Aceasta poate iradia din spatele sternului sau din piept către baza gâtului și umărul şi mâna stângă, spate şi uneori spre mandibulă.

Un alt simptom este respiraţia dificilă din cauza reducerii debitului cardiac putându-se ajunge la insuficienţă ventriculară și edem pulmonar.

Persoana afectată prezintă în plus transpiraţii reci, senzaţie de sufocare, posibil greaţă şi vărsături. De asemenea, tenul devine livid.

Infarctul miocardic poate fi fatal, iar primul ajutor poate face diferenţa dintre viaţă şi moarte.

Persoana care intervine trebuie să sune imediat la serviciul de urgenţă 112 sau să roage un martor să facă acest lucru.

Dacă victima este conştientă, trebuie ajutată să se aşeze și în cazul este la îndemână i se poate administra o aspirină pentru prevenirea formării cheagurilor de sânge şi obstrucţionarea completă a vasului afectat. Pastila trebuie mestecată, nu înghițită întreagă. Însă, dacă nu se cunosc eventualele afecțiuni de care suferă victima este bine să se renunțe la administrarea aspirinei pentru a evita agravarea unor probleme de sănătate existente.

Nitroglicerina este și ea de folos şi se recomandă o tabletă ţinută sub limbă până la dizolvarea completă.

În cazul în care victima devine inconştientă trebuie aplicate fără încetare măsuri de resuscitare până la intervenția medicilor.

Se întinde victima în poziţie orizontală şi se verifică pulsul - presând cu degetele în lateralul omușorului - şi respiraţia, prin apropierea obrazului de nasul victimei. Dacă cele două semne vitale lipsesc trebuie început de urgență masajul cardiac. Se plasează degetul mijlociu pe capul pieptului, se aşază o palmă întinsă, apoi cea de-a doua se poziționează pestre prima mână, cu degetele întrepătrunse. Se îngenunchează lângă victimă şi să presaează pieptul acesteia cu putere, astfel încât sternul să coboare aproximativ patru centrimetri. Se execută manevra în mod regulat, la intervale de una, două secunde, şi în mod constant. La cincisprezece compresii sternale se pot rapid face două respiraţii, adică se strânge cu o mână nasul victimei, se inspiră adânc şi se suflă în gură. Pulsul se verifică la aproximativ două minute. Dacă acesta nu își revine se continuă masajul cardiac.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau