Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Investigatiile arborelui respirator

17-12-2014

Radiografia toracica reprezinta o imagine a organelor din cutia toracica si este frecvent prima investigatie recomandata pacientilor cu simptome respiratorii. Cu ajutorul radiografiei se pot descoperi probleme ale oraganelor si structurilor din interiorul cutiei toracice. Astfel se pot descoperi zonele pulmonare cu densitate modificata (noduli, caverne TBC) si zonele condensate (pneumonii, tumori), pleurezia (acumularea de lichid in pleura), pneumotorax (acumulare de aer).

Investigatiile arborelui respirator


1.Radiografia toracica

Radiografia toracica reprezinta o imagine a organelor din cutia toracica si este, frecvent, prima investigatie recomandata pacientilor cu simptome respiratorii. Cu ajutorul radiografiei se pot descoperi probleme ale organelor si structurilor din interiorul cutiei toracice. Astfel se pot descoperi zonele pulmonare cu densitate modificata (noduli , caverne TBC) si zonele condensate (pneumonii, tumori), pleurezia (acumularea de lichid in pleura), pneumotorax (acumulare de aer). Deoarece presupune o iradiere, aceasta investigatie nu poate fi folosita foarte des.

2. Examenul sputei - Acesta investigatie se realizeaza: pentru a identifica microbii ce au produs o infectie a tractului respirator, pentru a stabili un tratament specific, pentru a monitoriza eficienta tratamentului. Sputa se recolteaza dimineata, dupa o prealabila gargara cu ser fiziologic, pentru a reduce cat mai mult posibil contaminarea cu saliva si secretii nazale. Sputa se recolteaza in recipiente sterile si se trimite imediat la laborator.

3. Bronhoscopia - Bronhoscopia este o procedura care permite vizualizarea directa a cailor aeriene superioare si a arborelui traheobronsic, permite recoltarea de secretii si celule din tractul respirator si efectuarea de biopsii din structurile cailor aeriene, pulmonare si mediastinale. Bronhoscopia este indicata pentru diagnosticarea unor afectiuni ale cailor respiratorii. Exista doua tipuri de bronhoscop: cu fibra optica (flexibil) si rigid (mai larg si mai dificil de utilizat).

Bronhoscopul flexibil a inlocuit bronhoscopul rigid in aproape toate indicatiile diagnostice, ofera o siguranta mai mare si este mai usor de manevrat.

Bronhoscopia flexibila este bine tolerata de pacienti. Este indicata in: diagnosticul si stadializarea neoplasmelor pulmonare, evaluarea tusei, wheezingului, stridorului de cauza necunoscuta, evaluarea hemoptiziei de cauza necunoscuta, prelevarea biopsiilor pulmonare, evaluarea unei posibile fistule traheoesofagiene.


Bronhoscopul rigid poate fi folosit pentru solutionarea obstructiei cailor respiratorii. Indicatii: terapia hemoptiziilor masive, plasarea stenturilor bronsice, dilatatii ale arborelui traheobronsic, fotorezectia laser a neoplasmelor cailor respiratorii, extragerea corpilor straini care nu se poate face cu bronhoscopul flexibil.

Bronhoscopia rigida necesita anestezie generala.


4. Spirometria Spirometria reprezinta masurarea volumelor si debitelor pulmonare, utila pentru evaluarea severitatii si urmarirea evolutiei a numeroase afectiuni respiratorii. Spirometria este utilizata pentru diagnosticarea diverselor afectiuni cronice ale bronhiilor si ale plamanului (astm, emfizem, bronhopneumopatie cronica obstructiva, pneumopatie interstitiala), pentru a evalua gravitatea lor si pentru a le urmari evolutia. Spirometria este un test simplu ce masoara cantitatea aer pe care o persoana o poate inspira sau expira intr-o unitate de timp.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau