Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Investigatiile medicale recomandate barbatilor

07-01-2015

Din păcate, de multe ori se ignoră faptul că și bărbații trebuie să-și analizeze periodic starea de sănătate pentru a depista de timpuriu eventualele probleme specifice, ce s-ar putea agrava în timp.

Investigatiile medicale recomandate barbatilor


Despre testele medicale indicate femeilor se vorbește des însă, din păcate, de multe ori se ignoră faptul că și bărbații trebuie să-și analizeze periodic starea de sănătate pentru a depista de timpuriu eventualele probleme specifice, ce s-ar putea agrava în timp.

Anual, sunt indicate analize de sânge

Orice bărbat trebuie să facă anual investigații medicale generale în care să i se măsoare tensiunea arterială și care să includă și un control cardiac. De asemenea, sunt indicate, tot anual, analize de sânge, printre care cele pentru observarea nivelului colesterolului și al trigliceridelor, dar și pentru aflarea valorii glucozei din sânge, în vederea depistării unui eventual început de diabet.

Nu trebuie ignorate analizele pentru bolile cu transmitere sexuală (BTS) și cele specifice pentru virusul hepatitei B sau C.

Controlul stomatologic trebuie făcut o dată la șase luni, cel oftalmologic la doi ani, iar măsurarea capacității auditive este bine să se realizeze o dată la 5-10 ani.

Cancerul de prostată sau cel testicular, depistate timpuriu prin controale

După vârsta de 45 de ani, analizele anuale de sânge trebuie să cuprindă și antigenul specific al prostatei (PSA), iar după 50 de ani este necesar un control anual al prostatei. Astfel, se pot evita cu ușurință problemele specifice acestei glande. Cancerul de prostată apare, de obicei, la bărbații cu vârsta de peste 50 de ani și este responsabil de aproximativ 10% din decesele cauzate de afecțiuni maligne în rândul bărbaților.

Diagnosticat precoce, acesta poate fi vindecat în 80-90% din cazuri. În cazul în care nu se iar măsuri urgente, poate duce la moarte în numai trei ani.

Și testiculele trebuie analizate, prin autoexaminare lunară. În situația în care se observă o deformare a acestora trebuie mers la medicul specialist pentru a putea identifica din timp un eventual cancer testicular. Acesta reprezintă cea mai comună formă de cancer la bărbații cu vârsta de până în 35 de ani.

Colonoscopia nu trebuie evitată

După vârsta de 50 de ani este recomandată anual o colonoscopie. Prin acesta se poate identifica eventuala apariție a cancerului de colon. De asemenea, tot după această vârstă este bine să se facă, o dată la 5 ani, un examen rectal.

Un alt test, deseori ignorat, este vizita anuală la medicul dermatolog pentru analizarea alunițelor ce pot duce la nemilosul cancer de piele.

De asemenea, o dată la unul-doi ani se recomandă spirometria, o analiză eficientă pentru a depista bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC), o afecțiune pulmonară foarte periculoasă, ce afectează cu precădere bărbaţii fumători.

După vârsta de 60 de ani este bine să se facă și investigații neurologice pentru a preîntâmpina apariția unor probleme la acest nivel, specifice vârstei a treia.Comentarii

Lasa-ne comentariul tau