Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Izma buna sau Menta (Mentha piperita)

22-12-2014

Menta este o planta perena, rezistenta si care se raspandeste repede. In pamant are un rizom din care iau nastere tulpinile aeriene, inalte pana la 1m, drepte, ramificate, verzi sau rosietic-violete. Frunzele dispuse opus, oval-lanceolate, sunt petiolate, de culoare verde-inchisa pe fata superioara si mai deschisa pe cea inferioara. Florile au culoare roz-violacee asimetrice. Infloreste din luna iunie pana in septembrie.

Izma buna sau Menta (Mentha piperita)


Descrierea speciei

Menta este o planta perena, rezistenta si care se raspandeste repede. In pamant are un rizom din care iau nastere tulpinile aeriene, inalte pana la 1m, drepte, ramificate, verzi sau rosietic-violete. Frunzele dispuse opus, oval-lanceolate, sunt petiolate, de culoare verde-inchisa pe fata superioara si mai deschisa pe cea inferioara.

Florile au culoare roz-violacee asimetrice. Infloreste din luna iunie pana in septembrie.

Produs vegetal folosit In scop medicinal se folosesc frunzele. Acestea se recolteaza in perioada de inflorire, se usuca in strat subtire , in incaperi bine aerisite sau la soare. Produsul are miros caracteristic, patrunzator, iar gustul este aromatic lasand senzatia de rece.

Principii active

Ulei volatil bogat in mentol, acetat si valerianat de metil, taninuri, flavonoide, polifenoli si un principiu amar.

Actiune farmacologica

Frunzele de menta au proprietati stimulante, stomahice, coleretice, antiseptice, antispastice - datorita uleiului volatile si proprietati colagoge si spasmolitice - datorita taninurilor si polifenolilor.

Intrebuintari

Sub forma de infuzie, se administreaza cate 300-500 ml/zi in diaree, dispepsii, greata, spasme pilorice si gastro-intestinale, dischinezii biliare.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau