Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Jurnalul de viata al pacientului diabetic: Cum putem evita diabetul zaharat de tip 2?

29-12-2014

Cum putem evita diabetul zaharat de tip 2 este primul capitol din seria de articole dedicate diabetului, scrisa de Dr. Lavinia Vija:Jurnalul de viata al pacientului diabetic.

Jurnalul de viata al pacientului diabetic: Cum putem evita diabetul zaharat de tip 2?


Diabetul zaharat de tip 2 reprezinta o provocare a secolului 21 si o problema mondiala importanta. In fiecare an peste 5 milioane de persoane decedeaza datorita complicatiilor acestei boli. Cheia prevenirii evolutiei catre complicatii microvasculare cat si macrovaculare a acestei pandemii mondiale este controlul glicemic.

Pentru a evita aparitia diabetului zaharat de tip 2 este bine sa efectuezi controale ale glicemiei plasmatice sau din sange capilar periodic, daca faci parte din urmatoarele grupe de risc:

Varsta peste 40 de ani

Hipertensiune arteriala

Antecedente familiale de diabet zaharat

Sedentaritate

Supraponderalitate

Sau antecedente (pentru femei) de diabet gestational.

Daca va identificati printre aceste grupe de risc este recomandat se efectuati un control glicemic anual cat si o dozare sanguina a hemoglobinei gliozilate (HbA1c- care permite evaluarea unei medii a glicemiilor din cele 3 luni anterioare recoltarii de sange).

De asemenea, sunt recomandate adoptarea  a 3 masuri globale de schimbare a stilului de viata si anume:

Activitate fizica

Scaderea in greutate

Tratamentul medical al diabetului.

Bineinteles, sunt necesare motivatia, educatia, autocontrolul si capacitatea de a respecta tratamentul recomandat de medicul specialist diabetolog. Pentru ca un pacient sa adopte cu succes un angajament de autocontrol optimizat este necesar ca masurile de preventie si tratament sa tina cont de preferintele de organizare a timpului, de varsta, de alegerile alimentare cat si de mediul social.Comentarii

Lasa-ne comentariul tau