Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Jurnalul de viata al pacientului diabetic: Diabetul gestational

29-01-2015

Daca sunteti insarcinata si vi se descopera valori glicemice mari in timpul sarcinii este bine sa stiti ca nu este vorba despre o afectiune rara si ca dispare dupa nastere in 90% din cazuri. Este vorba despre diabetul gestational.

Jurnalul de viata al pacientului diabetic: Diabetul gestational


Care sunt cauzele diabetului gestational?

In perioada sarcinii placenta produce hormoni care se opun actiunilor insulinei. Va reamintesc faptul ca insulina este un hormon produs de pancreas care controleza nivelul glicemiei in sange. Atunci cand pancreasul mamei nu creste eficient productia de insulina in timpul sarcinii, glicemia in sangele matern va creste.

Persoanele cu risc de a dezvolta diabet gestational sunt femeile de peste 35 de ani, femeile supraponderale, cu antecedente familiale de diabet zaharat, cele care au nascut copii de peste 4 kg. Diabetul gestational se depisteaza la sfarsitul trimestrului 2 de sarcina si spre inceputul trimestrului 3 de sarcina.

Care sunt riscurile?

- Diabetul gestational creste riscul de nastere prematura, si/sau de preeclampsie (preeclampsia se manifesta prin cefalee, edeme ale membrelor si fetei, hipertensiune arteriala importanta);

- Daca diabetul gestational nu este bine controlat, fatul poate avea o greutate mare la nastere (peste 4 kg) cu risc de traumatism in momentul nasterii, risc de hipoglicemie, de icter prelungit sau de probleme respiratorii.

Cum se trateaza diabetul gestational? 

In majoritatea cazurilor un regim alimentar adecvat este suficent. In absenta unei contraindicatii aduse de medicul ginecolog, este indicata desfasurarea unei activitati fizice de 30 de minute pe zi de 3 pana la 5 ori pe saptamana.

Este recomandat controlul glicemiilor din sangele capilar, de realizat de 4-6 ori pe zi, dintre care cel putin o data dimineata, inainte de masa si doua ore dupa o masa. Obiectivele glicemice sunt: mai putin de  0.95 mg/dl dimineata si mai putin de 1,20 mg/dl la doua ore dupa inceputul unei mese.

Daca masurile igieno-dietetice nu sunt suficiente pentru controlul glicemiei, este necesar tratamentul cu insulina.

Cum se desfasoara nasterea?

Nasterea decurge dupa acelasi protocol ca si pentru femeia nediabetica. Daca fatul are o greutate mare, este indicata operatia cezariana.

Ce se intampla dupa nastere?

Se va opri tratamentul cu insulina, daca acesta a fost initiat in perioada sarcinii. Puteti alapta copilul fara probleme. Este insa bine de stiut ca riscul dumneavoastra de a dezvolta un diabet zaharat de tip doi ulterior este crescut; de aceea este prident sa va controlati greutatea si sa practicati o activitate fizica sustinuta periodic pentru a preveni acest risc.

Este necesara depistarea diabetului gestational in cadrul unei noi sarcini?

Depistarea diabetului gestational pe parcursul unei noi sarcini va va fi recomandat in mod sistematic, intrucat riscul de recidiva este crescut.

De retinut!

In caz de depistare a diabetului gestational, controlul glicemic prin adoptarea unor masuri de viata si de regim igieno-dietetic sunt necesare. Uneori poate fi indicat si tratamentul cu insulina. Pana in prezent, medicamentele antidiabetice orale nu sunt autorizate la femeia insarcinata.Dr. Lavinia VijaComentarii

Lasa-ne comentariul tau