Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Jurnalul de viata al pacientului diabetic: Hipoglicemia

13-01-2015

"Din complicatiile aferente diabetului zaharat: Hipoglicemia" este al treilea capitol din seria de articole dedicate diabetului, scrisa de Dr. Lavinia Vija:Jurnalul de viata al pacientului diabetic.

Jurnalul de viata al pacientului diabetic: Hipoglicemia


Hipoglicemia este definita ca orice valoare a glicemiei plasmatice inferioare a 70 mg/dl sau 3,9 mmol/L. Aceasta valoare limita a fost definita de catre Asociatia Americana pentru Diabet, intrucat studiile au aratat ca incepand de la aceasta valoare se declanseaza mecanisme de contra-reglare si echilibrare a glicemiei.

Hipoglicemia poate fi detectata atunci cand este usoara (apar simptome de foame, transpiratii, iritabilitate, dar pe care pacientul le identifica si ii permite corectarea hipoglicemie), sau cand este intr-o forma severa (coma), in acest ultim caz necesitand ingrijiri medicale rapide.

Hipoglicemia are un impact important asupra activitatii profesionale.

Astfel, un episod de hipoglicemie usoara poate fi asociat cu intreruperea sau afectarea randamentului unei activitati pentru pana la 10 ore, in timp ce o treime din persoanele diabetice care prezinta episoade de hipoglicemie nocturna nu vor mai merge la lucru a doua zi.

La pacientii in varsta hipoglicemia reprezinta o problema de sanatate majora, intrucat se asociaza cu un risc mai mare de accident vascular cerebral sau coma cu persistenta ulterioara de sechele neurologice.

Aproximativ o jumatate din pacientii diabetici care urmeaza tratament cu insulina prezinta simptome de hipoglicemie.

Persoanele care urmeaza tratament cu derivate de sulfoniluree si care au disfunctii renale cu o rata de filtrare glomerulara de sub 60 mL/min au un risc dublu sau chiar triplu de hipoglicemie, intrucat rinichii nu mai au capacitatea de a elimina metabolitii activi ai acestor medicamente.

De asemenea hipoglicemia creste riscul de deces prin declansarea de aritmii si de moarte subita, atat la pacientii cu diabet zaharat de tip 1 cat si de tip 2.

Prevenirea hipoglicemiei presupune controale frecvente ale glicemiei si administrarea de cuburi de zahar sau de sucuri dulci in momentul detectarii unei valori ale glicemiei sub 70 mg/dl.Comentarii

Lasa-ne comentariul tau