Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Jurnalul de viata al pacientului diabetic: Regimul alimentar in diabetul zaharat

02-02-2015

Mici sfaturi bine venite pentru dieta persoanelor care sufera de diabet este al doilea capitol din seria de articole dedicate diabetului, scrisa de Dr. Lavinia Vija:Jurnalul de viata al pacientului diabetic.

Jurnalul de viata al pacientului diabetic: Regimul alimentar in diabetul zaharat


1. Serveste gustari variate dar fara grasimi, ca de exemplu o salata, un iaurt, fructe, un sandvis cu carne inainte de petrecere. In acest mod vei fi deja satul si poti evita supraalimentarea.

2. Intinde masa la ora pranzului si nu in cea de-a doua parte a zilei. Serveste masa de seara cu doua ore inainte de culcare si nu mai tarziu, chiar daca te vei culca cu senzatia ca esti nemincat. Poti lua mai tarziu o gustare de tip un fruct (o portocala sau un mar,  kiwi, sau clementine) sau un iaurt.

3. Alege sa pregatesti si sa consumi mancaruri care sunt slabe in grasimi si calorii. Prefera alimentatia fiarta celei prajite in ulei (gen peste cu legume gatite in vapori).

4. Mesele traditionale sunt bogate in carbohidrati, care provin din cartofi, paste, aluaturi si desigur din deserturile apetisante. Nu uita ca intr-o prajitura ai minim 50 la suta din masa ei carbohidrati. Limiteaza carbohidratii la 2-3 portii pentru fiecare masa. De asemenea, poti imparti  cu darnicie desertul cu persoanele iubite; astfel iti vei satisface pofta mancand mai putin cantitativ, si reducand astfel aportul de carbohidrati.

5. Aminteste-ti ca poti sa mananci sub forma gatita-fiarta, inabusita sau crude, in salate- legume cu frunze, legume verzi  (salata verde, brocoli, fasole verde, spanac), cat si legume rosii  (rosii, ardei kapia, ardei, gogosar)- acestea sunt foarte gustoase, au putine calorii si taie pofta de mancare.

6. Oamenii cu diabet pot face hipoglicemie daca consuma alcool pe stomacul gol. Serveste o mica gustare inainte de a consuma alcool pentru a evita hipoglicemia. De asemenea, evita excesul de alcool sau de bauturi alcoolizate dulci (sangria, cocktail) care contin foarte multe calorii si carbohidrati.

7. Roaga persoanele iubite si sau pe cele apropiate sa te ajute sa iti urmezi dieta, prin modificarea retetelor sau prin adaugarea unor retete personalizate obiceiurilor si preferintelor tale alimentare.

8. Nu uita! In loc de a prefera un somn lin ca siesta dupa masa, alege o pauza activa, cum ar fi: o plimbare in oras in mers sustinut fara pauza de minim 2 ore, o plimbare pe bicicleta, sau putina gimnastica, o seara de dans, etc. Astfel, multimea de calorii isi vor gasi un consum echilibrat prin activitati placute si revigorante.

9. Inconjurati-va de persoane dragi si de activitati variate. Umpleti timpul nu numai cu mese imbelsugate si cu repaus in fata televizorului, cat si cu prezenta persoanelor dragi, cu plimbari si drumetii. 




Comentarii

Mitoc M.
Va rog sa-mi spuneti cum se scade glicemia (DIABET TIP II), fara Siofor, (luat de 7 ani), inaintea PET-CT. In prezent glicemia, cu doua tablete de Siofor de 1000 pe zi este 140-180. Problema este oncologica, dupa operatie (colon) si chimioterapie.

Inainte de PET/CT trebuie sa nu mancati nimic timp de minim 6 ore. Lipsa alimentarii in sine scade valorile glicemice. De asemenea este posibil sa vi se recomande ca inziua de dinainte si in ziua examenului PET/CT sa nu luati Siofor intrucat determina aparitia de artefacte digestive. Nu va ingrijorati; sioforul are actiune pe termen lung iar daca glicemia in momentul realizarii examenului PET/CT este prea ridicata se va administra injectabil insulina rapida pentru a scade glicemia la un nivel la care sa se poate realiza examenul PET/CT in conditii bune.

Anca M.
BUNA ziua,ma numesc anca sunt din baia mare ,am diabet de tip 2 ,as dori sa-mi spuneti mai multe informatii despre alimentatie ,ciorbele ,supele le pot consuma,astept raspuns pe mail.va multumesc mult.

Buna ziua, Aveti informatii legate de dieta atat pe site-ul Dona info in rubrica Viata cu diabet cat si multiple surse de informare ale societatilor de diabet. Ciorbele si supele alcatuite din legume verzi (verdeata, albitura, loboda, spanac, urzici,rosii, fasole verde, etc) nu contin decat foarte putine glucide (sau carbohidrati). De asemenea carnea este bogata in protiene dar nu contine glucide. Daca in supele sau ciorbele pe care le pregatiti si consumati nu puneti decat in cantitate mica sau deloc feculente (cartofi, orez, taietei), continutul in carbihidrati al acestora este foarte mic, astfel incat nu aveti limitare de cantitate de supa sau ciorba. ceea ce se recomanda sa cantariti este cartoful, orezul si pastele gatite.

Iulian P.
multumesc pentru sfaturi si astept si alte sfaturi pentru diabetici.

Lasa-ne comentariul tau